Hrvatska nastavlja jačati veze s Kinom i graditi dinamičnu gospodarsku suradnju

  • Slika /Vijesti/2021/svibanj/27 svibnja/23.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Yanga Jiechia, prvog čovjeka kineske diplomacije i čelnika Ureda za vanjske poslove Središnjeg odbora KP NR Kine.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
 
Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je globalna pandemija pokazala važnost dobrog upravljanja i multilateralne suradnje, koja je ključna u zaustavljanju bolesti, razvijanju učinkovitog cjepiva i nabavci dovoljno medicinske i zaštitne opreme.
 
Predsjednik Vlade je zahvalio kineskim vlastima na suradnji u redovitom dopremanju medicinske zaštitne opreme tijekom pandemije, što je uspostavljeno slijedom razgovora koje je vodio s kineskim premijerom Li Keqiangom prošle godine, kao i na spremnosti da se nastavi suradnja u zajedničkoj borbi protiv pandemije.
 
Podsjetivši na uspješni sastanak na vrhu u Dubrovniku te posjet premijera Lija 2019., kazao je da okvir za suradnju Kine sa zemljama srednje i istočne Europe ima vrijedan potencijal kao jedinstvena inicijativa koja izgrađuje mostove između Europe i Azije te je komplementarna cjelokupnim odnosima između EU-a i Kine. Hrvatska je spremna aktivno se uključiti u pripremu Foruma o suradnji malog i srednjeg poduzetništva, a posebno je usmjerena i na suradnju na području infrastrukture, znanosti i inovacija, turizma i mobilnosti.
 
Čelnik kineskog Ureda za vanjske poslove Središnjeg odbora Jiechi naglasio je da se radi o prvom fizičkom susretu kineskog i hrvatskog izaslanstva na visokoj razini za vrijeme trajanja pandemije, zahvalivši premijeru Plenkoviću na gostoprimstvu i svemu što je poduzeo proteklih godina za unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Kine.
 
Jiechi je istaknuo privrženost Kine multilateralizmu, kao i daljnjem građenju odnosa s EU-om na temelju uzajamnog povjerenja i jačanja gospodarske suradnje. Istaknuo je podršku Kine nastavku suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe, oslanjajući se na tržišna načela, radi stvaranja uzajamno korisnih projekata.
 
Plenković i Jiechi izrazili su zadovoljstvo radi nastavka realizacije velikih projekata u Hrvatskoj, poput Pelješkog mosta, kao i ostalih ulaganja, koja su primjer uspješne suradnje – od izgradnje prometne infrastrukture do ulaganja u obnovljive izvore energije.
 
U kontekstu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine, 2022. godine, predsjednik Vlade izrazio je želju da u posjet Hrvatskoj dođe kineski predsjednik Xi Jinping, nakon što je Hrvatsku već posjetio premijer Li, te da obiđe Pelješki most čija će izgradnja do tada biti dovršena. 
 
Ukupna trgovinska razmjena u 2020. iznosila je 1,39 milijardi dolara, a intenzivno se radi i na uspostavi izravne zrakoplovne linije Peking – Zagreb te daljnjem dolasku kineskih turista u Hrvatsku, s obzirom na to da je 2019. zabilježeno gotovo pola milijuna kineskih turista. Jiechi je naglasio otvorenost Kine za hrvatske proizvode te želju za nastavkom povećanja trgovinske razmjene.
 
Bilo je riječi i o suradnji na području kulture i sporta, pri čemu je kineska strana pohvalila velika postignuća Hrvatske u mnogim sportovima te pozdravio činjenicu da mnogi hrvatski treneri rade u Kini, što je dodatan doprinos jačanju veza Hrvatske i Kine. Predsjednik Vlade zaželio je puno uspjeha Kini u organizaciji Zimskih Olimpijskih igara u Pekingu.

Pisane vijesti