Hrvatska obukom ukrajinskih vojnika ne ulazi u rat, nastavljamo podržavati Ukrajinu

Slika /Vijesti/2022/10 listopad/13 listopada/DSC_8810 (3).jpg

Premijer Andrej Plenković kazao je da je ministar Gordan Grlić Radman zajedno s još 20 drugih ministara vanjskih poslova država članica Europske unije iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, a uz Hrvatsku je još 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja. Naglasio je da se ovdje ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, kao ni o dovođenju rata u Hrvatsku.  "Radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti Europske unije kroz misiju pomoći treniranja instruktora", kazao je Plenković, podsjetivši da su i hrvatske vojnike u Domovinskom ratu obučavali strani instruktori.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom obraćanju na sjednici Vlade osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

Ograničavanjem cijena naftnih derivata radimo na korist hrvatskih građana i gospodarstva

Premijer je podsjetio da je početkom tjedna održana telefonska sjednica na kojoj je Vlada ograničila maloprodajne cijene naftnih derivata za još sedam dana s obzirom, kako je rekao, na kretanje rasta cijena koje bi uzrokovale i povećanje cijena goriva.

"Ovom Odlukom koju je Vlada donijela radimo na korist hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva", poručio je Plenković.

Predstavljeno Godišnje izvješće o radu Vlade

Potom se osvrnuo na Godišnje izvješće o radu Vlade, koje je jučer predstavio u Hrvatskom saboru, kazavši da je ono koincidiralo sa šestom godinom Vladinog mandata.

"To je bila prigoda da istaknemo postignuća i kontekst u kojem djelujemo", rekao je. Premijer smatra da je u izvješću zastupnicima i zastupnicima predstavljeno sve što je relevantno i bitno, ono na čemu se radi, kao i ono što još treba napraviti.

Dodao je i da je najavio nekoliko novih inicijativa. "Jedna je da ćemo u proračunu za 2023. godinu predvidjeti 550 milijuna kuna za osiguravanje obroka, jednog besplatnog, u svim osnovnim u Hrvatskoj, čime će se obuhvatiti 311 tisuća osnovnoškolske djece", kazao je Plenković.

Vlada će dati 10 kuna po obroku, niti jedno dijete ne smije biti gladno

Rekao je da će Vlada dati 10 kuna po obroku, i na taj način osigurati da više nema niti jedno gladno dijete u školi.

Napomenuo je da u Hrvatskoj gotovo 80 tisuća djece živi u siromaštvu ili na rubu siromaštva, te da je zato, naglasio je, važna ova poruka uključenosti, jednakosti i jednakih šansi.

Rekao je da se sada, uz besplatne udžbenike, osigurava i jedan besplatan obrok.  

Premijer je podsjetio da mnoge jedinice lokalne samouprave već i sada osiguravaju besplatan obrok djeci, dodavši da će one moći u to sada uložiti dodatna sredstva.

"Mi ćemo u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede nastojati da većina tih obroka bude takva da se jede zdravo i hrvatsko, po načelu kratkih dobavnih lanaca", kazao je Plenković, zahvalivši svima koji su pridonijeli ovoj inicijativi.

Rast minimalne plaće na 4.220 kuna

Druga odluka jučer predstavljena u Saboru je ona o minimalnoj plaći, koju će Vlada donijeti na današnjoj sjednici.

"Idemo na povećanje minimalne plaće koja je bila neto 3.750 u ovoj godini na 4.220 kuna od 1. siječnja. I to znači da će biti bruto 700 eura", rekao je Plenković.

Kazao je i da je Vlada iskazala ambiciju da prosječna plaća do kraja mandata bude 8.200 kuna.

"S obzirom na sve rezultate koje smo do sada ostvarili i brzinu te dinamike na dobrom smo putu da se to realizira", poručio je.

Ovako dizanje minimalne plaće, rekao je premijer, znači da je ona poprilično iznad 50 posto prosječne plaće.

Zakon o trgovini s konceptom o 16 radnih nedjelja u javnom savjetovanju  

Predsjednik Vlade je podsjetio da je jučer najavio i Zakon o trgovini, kojeg će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovaj tjedan pustiti u javno savjetovanje.

"S obzirom na prethodna iskustava, vodili smo računa o načelu razmjernosti s konceptom o 16 radnih nedjelja s obzirom na Hrvatsku kao turističku zemlju", kazao je Plenković, dodavši da smatra da je pronađen pravi balans.

Poručio je da je ovaj zakon ne samo realizacija predizbornih i Vladinih programskih ciljeva, nego će, dodao je, biti dobar i za očuvanje obiteljskih vrijednosti jer građanima daje mogućnost da nedjelja najvećim dijelom bude neradna.

Snažna potpora Ukrajini. Sastanak Krimske platforme idući tjedan u Zagrebu

Premijer Plenković se jučer obratio i zastupnicima Vrhovne Rade, kao jedan od šefova država i vlada koji su to učinili proteklih mjeseci od, kako je rekao, brutalne ruske agresije na Ukrajinu. 

"Iskazali smo im potporu i solidarnost, podržali ih u njihovom nastojanju i u borbi za teritorijalnu cjelovitost i za slobodu ukrajinskog naroda", poručio je Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska i hrvatski narod razumije u kakvoj su situaciji Ukrajina i ukrajinski narod. "I zato ćemo davati snažnu podršku i dalje", naglasio je.

Iskazao je zadovoljstvo što će prvi sastanak Krimske platforme biti održan idućega tjedna u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Zagrebu. Domaćin sastanka je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a na njemu će sudjelovati i predsjednik Vrhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefanchuk, predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Nancy Pelosi, kao i brojni drugi šefovi parlamenta.

Hrvatska iskazala načelnu spremnost da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika

Premijer se osvrnuo i na to da Hrvatska kroz EU-ovu misiju sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, čemu se protivi predsjednik Republike Zoran Milanović i dio oporbenih političkih stranaka. 

Podsjetio je da Hrvatska država odlukama Vlade vojno podržava Ukrajinu već mjesecima.

"Ako je to netko od ovih bojkotera, kritizera i proruski nastupajućih političara u Hrvatskoj zaboravio, bilo bi dobro da to osvijeste", kazao je premijer. 

Mi odlukama Vlade, naglasio je, podržavamo Ukrajinu ne samo politički, diplomatski, financijski, ekonomski i humanitarno nego i slanjem vojne pomoći.

Premijer je pojasnio da Europska unija osniva misiju pomoći Ukrajini - European Union Military Assistance Mission Ukraine (Misija vojne pomoći Europske unije za potporu Ukrajini). 

Dodao je da je ministar Gordan Grlić Radman zajedno s još 20 drugih ministara vanjskih poslova država članica Europske unije iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, a uz Hrvatsku je još 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja. 

"Radimo u potpunosti ono što je na tragu naše politike koja je konzistentna, i prije i poslije 24. veljače. Nismo oni koji su do 24. veljače kalkulirali", poručio je Plenković.  

Izrazio je zgroženost reakcijama predsjednika Republike, a još više, kako je rekao, ovih njegovih trabanata po Hrvatskom saboru koji u biti razotkrivaju svoje proruske stavove.

Premijer je naglasio da se ovdje ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, kao ni o dovođenju rata u Hrvatsku.

"Radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti Europske unije kroz misiju pomoći treniranja instruktora", kazao je Plenković, podsjetivši da su i hrvatske vojnike u Domovinskom ratu obučavali strani instruktori.

"I zato je važno da baš Hrvatska koja bolje nego itko drugi razumije što se događa u Ukrajini danas i dalje bude na pravoj strani. Vlada će i dalje biti na pravoj strani i prava, i povijesti, i morala", poručio je premijer.

Predsjednik Vlade Plenković na kraju je podsjetio i da je danas zajedno s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom predstavio rezultate poziva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković