Priopćenje sa zatvorenoga dijela 159. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 159. sjednice Vlade, ustvrđena su stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara: Vijeće za okoliš (ENVI), 24. listopada 2022. te Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara energetike (TTE Energy), 25. listopada 2022. S obzirom da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastanku Vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ona prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Utvrđeno je i piano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije broj C-327/22. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda javno se ne objavljuje.
 
Usvojeni su izvještaji o korištenju sredstava iz ugovora, iz Fonda solidarnosti Europske unije, sklopljenih na temelju članka 20. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu ("Narodne novine", broj 62/22.) za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan 2022. godine.
 
Članovi Vlade usmeno su izviješteni o Pregledu zakonskih prijedloga iz Plana zakonodavnih aktivnosti za 2022.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, donesen je Zaključak kojim se Skupštini društva Zračna luka Rijeka d.o.o. predlaže imenovanje Tomislava Palalića za člana Uprave – direktora toga društva, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju.
 
Donesen je i Zaključak kojim se Skupštini društva Zračna luka Osijek d.o.o. predlaže imenovanje Ivana Kosa za člana Uprave – direktora toga društva, temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju.
 
Srećko Vuković imenovan je zamjenikom ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.
 
Dominik Gluhinić imenovan je članom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji se imenuje na prijedlog ministra nadležnog za mirovinski sustav.
 
Razriješen je dio dosadašnjih članova Međuvladinog mješovitog odbora za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj – dr.sc. Iva Hraste-Sočo i Momir Karin. Novim članovima, kao predstavnici Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja, imenovani su Mirjana Ana-Maria Piskulić i Staša Skenžić.
 
Na osobni zahtjev razriješen je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave dr.sc. Damir Šantek.
 
Donesen je Zaključak kojim se predlaže Nadzornom odboru Hrvatske banke za obnovu i razvitak imenovanje Hrvoja Čuvala za predsjednika Uprave, a Josipa Pavkovića i Alana Herjavca za članove Uprave,  temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju.
 
Donesen je i Zaključak kojim se Skupštini društva Hrvatska Lutrija d.o.o. predlaže imenovanje Ignacija Čuture za predsjednika Uprave, a Dijane Pavićević za članicu uprave toga društva, po objavljenom javnom natječaju.
 

Pisane vijesti