Hrvatska podržava teritorijalni integritet i europski put Ukrajine

  • Slika /Vijesti/2021/kolovoz/23 kolovoza/IMG_8167.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na Inauguracijskom summitu Krimske platforme.

Uoči sastanka Krimske platforme, premijer Plenković s ukrajinskim predsjednikom Zelenskijem razgovarao je te potvrdio izvrsne bilateralne odnose, kao i zajedničku predanost jačanju gospodarskih veza, europskom i reformskom putu Ukrajine te očuvanju teritorijalnog integriteta. Plenković je pojasnio kako Iskustva Hrvatske iz mirne reintegracije mogu pomoći Ukrajini. 
 
Dogovoren bilateralni posjet Ukrajini i gospodarski forum najesen
 
Uoči summita sastao se s predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom.

U izjavi za medije nakon sastanka ukrajinski premijer Šmihal kazao je da taj sastanak označava novu razinu odnosa u daljnjoj bilateralnoj suradnji između dvije prijateljske države.
 
"Pozvao sam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u službeni posjet Ukrajini u listopadu ove godine i predložio da se tom prigodom održi i sastanak međuvladinih komisija o međusobnoj suradnji, kao i gospodarski forum", izvijestio je. 
 
Posebno je zahvalio hrvatskom predsjedniku Vlade na svemu što je osobno učinio na razvoju europske perspektive Ukrajine.
 
"U Ukrajini smatramo Hrvatsku jednom od najdosljednijih saveznica u Europskoj uniji", poručio je i istaknuo kako je za Ukrajinu posebno važno iskustvo Republike Hrvatske u mirnoj reintegraciji okupiranih područja.
 
Jedna od tema razgovora bila je i gospodarska suradnja između Hrvatske i Ukrajine koja jača i tako pozitivno utječe na ukupne bilateralne odnose. Dodao je da je u prvih 5 mjeseci ove godine robna razmjena povećana za 18 posto.
 
"Ukrajinska se Vlada zalaže za jačanje gospodarske suradnje s Hrvatskom u različitim područjima kao što su poljoprivreda, trgovina, energetika, industrija i turizam", naglasio je. 
 
Današnje je razgovore ocijenio vrlo kvalitetnima i uspješnima te još jednom potvrdom obostranoj usmjerenosti partnerstvu i suradnji.
 
Potvrđeni izvrsni politički i gospodarski odnosi Hrvatske i Ukrajine
 
Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković istaknuo je da su Hrvatska i Ukrajina dvije prijateljske zemlje koje njeguju zaista izvrsne političke, gospodarske i kulturne odnose.
 
"Proteklih godina unaprjeđujemo suradnju doslovno u svim područjima", dodao je.
 
Zahvalio je Ukrajini na financijskoj pomoći koju je uputila Hrvatskoj nakon velikog potresa koji je pogodio Banovinu u prosincu.
 
"To je gesta prijatelja i gesta potpore u trenutku kada je solidarnost glavna vrijednost koju očekujemo od naših partnera", poručio je.
 
Također je zahvalio ukrajinskom zrakoplovstvu koje je pomoglo da jedan hrvatski državljanin proteklih dana napusti Afganistan.
 
Kazao je da je danas posebno bilo riječi o pripremi bilateralnog službenog posjeta tijekom jeseni.
 
"Taj posjet bio bi ne samo kruna naših političkih odnosa već bi imao temeljito elaboriranu gospodarsku dimenziju s velikim izaslanstvom hrvatskih gospodarstvenika", kazao je i dodao da će taj posjet omogućiti jačanje suradnje u svim područjima, od trgovine, poljoprivrede, proizvodnje do metalne industrije, izvoza sirovina, IT sektora, povećanja turističke razmjene.
 
Pomoć Ukrajini u pitanjima mirne reintegracije i razminiranja 
 
Premijer Plenković u tom je kontekstu izrazio zadovoljstvo što je ove godine povećan dolazak ukrajinskih turista u Hrvatsku.
 
Važan aspekt suradnje, dodao je, jest i energetska suradnja te podsjetio da je Hrvatska ove godine otvorila plutajući LNG terminal na Krku koji je na raspolaganju i ukrajinskim kompanijama sa svim svojim kapacitetima i odličnom geostrateškom pozicijom za diversifikaciju opskrbe plinom.
 
"Hrvatska u svojoj recentnoj povijesti ima i određena specifična znanja koja može ponuditi Ukrajini i iskustvom koje druge zemlje nemaju", poručio je govoreći o hrvatskom iskustvu s privremeno okupiranim područjima devedesetih godina.
 
"Naše iskustvo mirne, naglašavam mirne, reintegracije Hrvatskoga Podunavlja, jedna od najuspješnijih operacija Ujedinjenih naroda uopće, a posebno na teritoriju Europe, je iskustvo koje bismo željeli prenijeti i podijeliti s ukrajinskom Vladom", istaknuo je.
 
Dodao je da upravo zbog toga zadnjih nekoliko godina, na njegovu inicijativu, funkcionira radna skupina u kojoj hrvatski eksperti dijele iskustva u tom uspješno okončanom procesu koji je Hrvatskoj omogućio teritorijalnu cjelovitost.
 
Hrvatska zagovara europski put Ukrajine 
 
"Hrvatska, podržavajući i suverenost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, drži svoju konstantnu liniju, koja će se i danas afirmirati za vrijeme sastanka Krimske platforme, a spremni smo pomoći Ukrajini našim iskustvima kada je riječ o ratnim veteranima, budući da je to tematika koja je bitna za dignitet ukrajinskog naroda i hrvatskog naroda. Iskustva koja imamo mi u proteklih 25 godina mogu biti vrlo korisna za Ukrajinu", naglasio je premijer Plenković.
 
Dodao je da Hrvatska želi pomoći i u pitanju razminiranja, svjesna važnosti tog problema, svojim specijaliziranim firmama koje se bave tom temom.
 
"Kao članica Europske unije, stalno zagovaramo europski put Ukrajine, pomažemo i u procesu europskih reformi i provedbi Sporazuma o pridruživanju", rekao je i dodao da će se u listopadu u Kijevu održati summit Ukrajine i Europske unije. 
 
Susret s Porošenkom

Predsjednik Vlade Plenković, koji boravi u dvodnevnome službenom posjetu Ukrajini u vrijeme obilježavanja 30. obljetnice njezine neovisnosti, a uoči sutrašnjeg Inauguracijskog summita Krimske platforme, sinoć se u Kijevu susreo i s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. U izjavi medijima naglasio je jasnu hrvatsku potporu ukrajinskom teritorijalnom integritetu kao i njezinom europskom putu.

Nakon susreta s Petrom Porošenkom u izjavi za medije Plenković je izrazio zadovoljstvo susretom s prijateljem s kojim je surađivao u vrijeme svog mandata u Europskom parlamentu.

"Bivši predsjednik Petar Porošenko dao je velik doprinos u afirmaciji europskih vrijednosti štiteći nacionalne interese Ukrajine i čineći je zemljom koja teži postati europskim partnerom. Drago mi je da sam sudjelovao u tom procesu podupirući inicijativu od bilateralne do europske razine", rekao je Plenković.

Zahvalio je i predsjedniku Zelenskiju na pozivu na sutrašnji inauguracijski sastanak na vrhu Krimske platforme ocijenivši da je riječ o sjajnoj inicijativi.

"Hrvatska je uvijek podupirala ukrajinski teritorijalni integritet. Sretan sam što s mnogim drugim europskim dužnosnicima mogu participirati na sutrašnjoj konferenciji."

Boravak u Kijevu iskoristit ćemo i za unaprjeđenje hrvatsko-ukrajinskih odnosa na političkoj, gospodarskoj i kulturnoj razini

Dodao je da će svoj ponovni boravak u Kijevu iskoristiti i za unaprjeđenje hrvatsko-ukrajinskih odnosa na političkoj, gospodarskoj, kulturnoj razini kako bi se što bolje pripremili budući bilateralni susreti u korist objema zemljama.

"Sutrašnji sastanak Krimske platforme je jedna važna inicijativa koja ima cilj okupiti brojne aktere međunarodne zajednice kako bi se emancipiralo pitanje Krima, uz druga okupirana područja, to su Donjeck i Lugansk. S te strane je pozicija Hrvatske jasna. Mi u cijelosti podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine. Želimo vidjeti što se zajednički može učiniti da bi se premostila i teška situacija ljudi koji tamo žive, ali i politički i pravni aspekti ove teme od strane međunarodne zajednice."

Plenković je istaknuo da Hrvatska istodobno podržava europske napore Ukrajine.

"Dobro je da ogroman broj ukrajinskih građana podržava taj smjer. To je bio dio mojih aktivnosti i prije nego što sam postao predsjednik Vlade kad sam kroz Europski parlament vodio delegaciju za odnose s Ukrajinom i u tom vremenu vrlo tijesno surađivao s predsjednikom Porošenkom na europskoj reformi i vjerujem da ćemo tako nastaviti i u budućnosti."

Lijepo je biti u ovoj velikoj i prijateljskoj zemlji

"Lijepo je biti u ovoj velikoj i prijateljskoj zemlji", rekao je Plenković izrazivši zadovoljstvo što se posjet odvija u kontekstu 30. obljetnice ukrajinske državnosti, velikoga događaja i obljetnice.

"Uvijek se trebamo podsjetiti da je Ukrajina bila među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku neovisnost i to ćemo prijateljstvo i solidarnost uvijek njegovati", naglasio je Plenković.



Pisane vijesti | Andrej Plenković