Hrvatska preuzela predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma 2005. - 2015.

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/hrvatska_preuzela_predsjedanje_desetljecem_za_ukljucivanje_roma_2005_2015.jpg

U Skopju je 25. lipnja održano 22. zasjedanje Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005. - 2015.

Desetljeće predstavlja političku obvezu Vlada koje u njemu sudjeluju (12 država i 2 promatrača), a koje su se obvezale ubrzati društveno uključivanje Roma, kao i poboljšanje njihovog ekonomskog statusa. U ime Vlade RH, jednogodišnje predsjedanje Desetljećem (1. 7. 2012. - 1. 7. 2013.) od Republike Makedonije, preuzeo je potpredsjednik Vlade mr. sc. Neven Mimica.

Potpredsjednik je čestitao Republici Makedoniji na uspješnom jednogodišnjem predsjedanju, te je istaknuo kako će Hrvatska tijekom predsjedanja nastaviti podržavati i provoditi inicijative i aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja Roma. Posebna pozornost posvetit ce se njihovom obrazovanju te uključivanju mladih Roma u društvene procese.

Potpredsjednik Vlade Mimica i potpredsjednica Vlade Makedonije Teuta Arifi održali su i bilateralni sastanak. Na sastanku je obostrano naglašena važnost regionalne suradnje, te kontinuirana provedba reformi potrebnih za pristupanje EU. Hrvatska ce nastaviti pružati svoju punu podršku tim reformskim procesima.



Pisane vijesti