Hrvatska pridonosi sigurnosti na jugoistoku Europe

  • Slika /Vijesti/2021/studeni/15 studenoga/FERDCgDXoA0d6ka.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je KFOR City bazu u Prištini te se susreo s pripadnicima Hrvatskog kontingenta. U izjavi medijima, zahvalio je zapovjedniku Hrvatskog kontingenta u misiji KFOR-a brigadiru Borisu Dukariću, pritom istaknuvši da su pripadnici Hrvatskog kontingenta na Kosovu raspoređeni u svim bitnim segmentima.

Premijer Plenković izrazito važnim je izdvojio da su ocjene rada hrvatskih časnika i vojnika najviše.

„Sve što čujemo su najviše pohvale. Hrvatska pridonosi sigurnosti na jugoistoku Europe, upravo ovdje s ovako pojačanom prisutnošću i povećanim brojem“, kazao je i poručio da je važno da Hrvatska kao odgovorna članica NATO-a da svoj doprinos.

S obzirom na eskalaciju napetosti prije nekoliko tjedana, dodao je premijer Plenković, važno je da su hrvatski časnici i vojnici ovdje te na najprofesionalniji način doprinose stabilnosti Kosova.

Na pitanje novinara o potrebi dodatnog povećanja broja hrvatskih vojnika na Kosovu, premijer Plenković je odgovorio da je u ovom trenutku ovo optimalan broj.

„Ukoliko bismo se odlučili na povećanje broja, za to će biti potrebna odluka Hrvatskog sabora“, kazao je i dodao da Hrvatska predstavlja prvih desetak najviše zastupljenih nacija u okviru KFOR-a.

Plenković u Janjevu: U prijedlogu proračuna znatno su povećana sredstva za Hrvate izvan Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Janjevo, gdje se susreo s predstavnicima hrvatske manjine. Obišao je i crkvu sv. Nikole u društvu župnika župe sv. Nikole don Mateja Palića te predsjednika Udruge sv. Nikole Janjevo Sebastijana Čolakića.

Predsjednik Vlade Plenković u izjavi medijima iskazao je veliko zadovoljstvo što je danas u Janjevu te poručio da je izrazito važno „iz prve ruke“ čuti kakva je trenutna situacija. Naglasio je da Vlada, osobito kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kroz različite projekte i programe podupire aktivnosti vezane za Hrvate na Kosovu.

„Želimo da oni opstanu i imaju dostojne uvjete za život. Današnji razgovori koje sam vodio s premijerom Kurtijem išli su za tim da se ovdje unaprijedi i infrastruktura, a i jedna kvalitetnija briga u pogledu sigurnosti, cesta i školstva. Svega onoga što može Hrvatima ovdje na Kosovu, osobito u Janjevu,
učiniti život kvalitetnijim“, kazao je premijer Plenković.

U prijedlogu proračuna za iduću godinu, izdvojio je premijer Plenković, znatno su povećana sredstva za Hrvate izvan Hrvatske.

„Siguran sam da ćemo i na taj način imati više mogućosti da ih konkretno podržimo“, rekao je.

Pisane vijesti