Hrvatska uspješna u primjeni Lisabonske strategije

ZAGREB, 27. listopada 2008. (Hina) - Hrvatska je prema izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o analizi provedbe Lisabonske strategije, zauzela prvo mjesto među 16 zemalja nečlanica Europske unije, dok se po ukupnoj ocjeni smjestila uz bok članicama EU-a - između Grčke i Italije, a ispred Rumunjske, Poljske i Bugarske, priopćeno je iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK).



Među zemljama Europske unije prva tri mjesta pripala su Švedskoj, Danskoj i Finskoj.

Hrvatska je najbolje rezultate među 16 usporednih zemalja nečalnica EU zabilježila u izgrađenosti informacijskog društva (1.), mrežnim industrijama (1.), financijskim uslugama (2.), održivom razvoju (2.) te razvoju inovacija i istraživanja (3.).

Među zemljama EU 27 Hrvatska se nalazi u grupi s Rumunjskom i Bugarskom te Poljskom i Italijom.

Područja gdje je Hrvatska slabije rangirana u odnosu na nečlanice EU su socijalna uključenost (7.) i poticajnost okružja za razvoj poduzetništva (11.), pri čemu je upravo u tim područjima zabilježen najveći napredak u odnosu na rezultate iz 2006. godine.

Predsjednik NVK-a Darko Marinac izjavio je da analiza pokazuje kako je Hrvatska u većini područja primjene Lisabonske strategije bolja od nekih današnjih članica EU.

"U protekle dvije godine Hrvatska je učinila značajne pomake na područjima reforme obrazovanja i podizanja socijalne uključenosti, te poticanja poduzetništva kroz smanjenje administrativnih prepreka, čime je smanjila zaostajanje. To su, između ostalog, još uvijek područja gdje ima prostora i potrebe za dublje reforme, a time i napredovanje u primjeni Lisabonske strategije", istaknuo je Marinac.

Lisabonska strategija polazi od mjera nužnih za strukturne reforme kako bi EU do 2010. postala najkonkurentnije svjetsko gospodarstvo temeljeno na znanju. Revidirana Lisabonska strategija iz 2005. stavila je naglasak na stimuliranje rasta i zaposlenosti. Temeljna prioritetna područja su ostvarivanje ulaganja u istraživanje i razvoj od 3 posto BDP-a zemlja EU-a te stvaranje 6 milijuna novih radnih mjesta do 2010. Time bi se osigurala zaposlenost za 70 posto radnika u Europskoj uniji (prosjek za EU u 2007. iznosi 65,4 posto).

Svjetski gospodarski forum Izvješće o primjeni Lisabonske strategije objavljuje svake dvije godine, od 2002.



Pisane vijesti