Hrvatska uvodi informatički sustav zaštite okoliša

ZAGREB, 5. lipnja 2008. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Uredbu o informatičkom sustavu zaštite okoliša koju je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Informatički sustav zaštite okoliša (ISZO) sastoji se od međusobno povezanih elektroničkih baza podataka i izvora podataka o stanju, opterećenjima pojedinih sastavnica okoliša, pritiscima na okoliš, prostornim obilježjima i drugim podatcima i obavijestima važnima za praćenje stanja okoliša na državnoj razini, priopćilo je Ministarstvo.

Navodi da je za uspostavu, vođenje, razvijanje, koordiniranje i održavanje jedinstvenog informatočkog sustava zadužena Agencija za zaštitu okoliša. Cilj toga sustava je povezivanje svih podataka i informacijskih tokova primjenom suvremenih alata kao što su internet i satelitska tehnologija. Također je cilj osigurati da se izvješćivanja u papirnatu obliku zamijene sustavom u kojem su podatci pristupačni korisnicima pri samu izvoru podataka na otvoren i jasan način. Agencija za zaštitu okoliša zadužena je da u roku od godinu dana od prihvaćanja Uredbe izradi Program vođenja informatičkog sustava u suradnji sa Središnjim državnim uredom za e-Hrvatsku te Nacionalnu listu pokazatelja. Za provedbu Uredbe osiguran je novac u državnom proračunu za 2008. i planiran za 2009. i 2010.

Informatički sustav zaštite okoliša sastoji se od četiriju temeljnih skupina. Prva se odnosi na sastavnicu okoliša koju tvore: zrak, kopnene vode, more, priroda te pedosfera i litosfera.

Druga se odnosi na pritiske na okoliš: otpad, poljoprivredu i šumarstvo, industriju i energetiku te promet i turizam.

Treća skupina - utjecaj na zdravlje - sadržavat će podatke o civilnoj zaštiti, buci, stanovništvu i kućanstvima, ionizirajućem zračenju i nuklearnoj sigurnosti, svjetlosnom onečišćenju, elementarnim nepogodama (suša, potresi, požari, poplave i t.d.), utjecaju onečišćenja na zdravlje i kvalitetu života te socioekonomske podatke.

Četvrta skupina - odgovori društva - objavljivat će se opće teme zaštite okoliša: dokumenti zaštite okoliša, podatci o provedbi politike zaštite okoliša, održivi razvoj i čistija proizvodnja, stručni i znanstveni podatci, faktografski, metodološki i dokumentacijski podatci, instrumenti i mjere politike (ekonomski instrumenti, inspekcijski nadzor, procjena utjecaja na okoliš i t.d.). U toj temeljnoj skupini bit će i zakonski akti, sudionici zaštite okoliša i prostorni planovi.



Pisane vijesti