Hrvatska Vlada uputila odgovor na slovensku inicijativu

ZAGREB, 2. kolovoza 2007. (Hina) - Hrvatska je Vlada sa zatvorenog dijela sjednice u četvrtak uputila odgovor na slovensku inicijativu da se pitanje morske granice između dviju država riješi pred OESS-ovim Sudom za mirenje i arbitražu.

Iako pozdravlja činjenicu da je, nakon višegodišnjih bezuspješnih bilateralnih pregovora, i Slovenija prihvatila ideju da se granična pitanja riješe međunarodnom arbitražom, Vlada smatra da bi primjerenije bilo da pitanje morske granice rješi Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu.

Glasnogovornik Vlade Ratko Maček novinarima je kazao kako je taj stav Vlada usuglasila s predsjednikom države Stjepanom Mesićem.

Slovenija je prije desetak dana poslala hrvatskoj strani dokument u kojem se predlažu načini rješavanja spornih pitanja između dvije zemlje. Sadržaj inicijative nije objavljen, a slovenski premijer Janez Janša kazao je da je riječ o "cjelovitom prijedlogu koji se tiče svih otvorenih pitanja".

Slovenski mediji javili su prošlog tjedna da se u inicijativi predlaže posredovanje bivšeg francuskog ministra pravosuđa Roberta Badintera u utvrđivanju međudržavne granice, ali je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, koje je potvrdilo da se sa Slovenijom vode razgovori oko rješavanja otvorenih pitanja, priopćilo da nikakav službeni slovenski prijedlog o uključivanju treće strane u rješavanje graničnih pitanja nije primljen.



Pisane vijesti