Hrvatska vojska ima sposobnosti štititi naš teritorij na najučinkovitiji način

  • Slika /Vijesti/2018/10 listopad/14 listopada/2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je danas sveobuhvatnoj i integriranoj vježbi Hrvatske vojske "VELEBIT 18 – združena snaga" kod Dugog otoka. Uz predsjednika Vlade bio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Vojna vježba „Velebit“ pokazuje sposobnost, spremnost i snagu Hrvatske vojske

Predsjednik Vlade zahvalio je potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću, načelniku Glavnog stožera, zapovjedniku HRM-a i svim sudionicima na svemu što su napravili tijekom dosadašnjih aktivnosti te najveće operacije "Velebit" nakon Domovinskog rata.

Istaknuo je da je riječ o združenoj i integriranoj operaciji koja pokazuje sposobnost Hrvatske vojske, kazavši da preko 5 tisuća i pol vojnika koji sudjeluju u vježbi pokazuje odličnu pripremu i jako dobru organiziranost.

„Uvjeren sam da će i ono što predstoji danas popodne i sutra, završnica na Slunju, pokazati da Hrvatska, i sukladno svojoj strategiji nacionalne sigurnosti, ima sposobnosti štititi svoj teritorij na najučinkovitiji način, pridonositi međunarodnom miru i biti potpora brojnim civilnim operacijama tijekom godine“, poručio je predsjednik Vlade, čestitavši svim sudionicima na organizaciji ove vojne vježbe.

U obraćanju nazočnim vojnikinjama i vojnicima zapovjedništva “Jug”, premijer je ponovio da je ovom vježbom pokazana sposobnost Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice, logistike i specijalnih postrojbi. 

„U ova tri dana demonstrirate spremnost i snagu Hrvatske vojske, visoko domoljublje te visoku privrženost ostvarenju ciljeva koju imate u svom pozivu“, rekao je Plenković.

Naglasio je da je Vlada u svom mandatu poslala nekoliko poruka koje se tiču obrane i sigurnosti, podsjetivši da je usvojena Strategija nacionalne sigurnosti, Zakon o domovinskoj sigurnosti te su povećana izdvajanja za proračun Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i Ministarstva unutarnjih poslova.

„To je zato jer svi zajedno predstavljate hrvatsku sigurnost i to na način da ste spremni obraniti hrvatski teritorij, uvijek ste pripravni sudjelovati u brojnim međunarodnim misijama, ali najvažnije od svega pomoći stanovništvu u vremenu ugroza i kriza“, poručio je predsjednik Vlade.

Hrvatsku štiti moderna, jaka i respektabilna vojska

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je svim sudionicima na današnjem događaju, kojim su pokazali da je Hrvatska ratna mornarica u potpunosti spremna izvršiti sve zadaće.

„U ovoj pomorskoj operaciji vidjeli smo spremnost, snagu i moć Hrvatske ratne mornarice“, naglasio je Krstičević.

Istaknuo je da vježba „Velebit“ pokazuje da Hrvatsku štiti moderna, jaka i respektabilna vojska, naglasivši da su upravo ljudi ključ i snaga Hrvatske vojske.

Zahvalivši predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću na potpori, potpredsjednik Krstičević je podsjetio da je u mandatu Vlade povećan proračun za vojsku.

„Nastavit ćemo sustavno raditi na razvijanju pobjedničke Hrvatske vojske“, poručio je Krstičević.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković