Hrvatska želi intenzivirati odnose s Kosovom i konstruktivno graditi stabilnost u susjedstvu

  • Slika /Vijesti/2021/studeni/15 studenoga/Kosovo.png

Premijer Andrej Plenković kazao je tijekom boravka u Prištini da su Hrvatska i Kosovo dvije prijateljske zemlje, ali i da postoji prostor za intenziviranjem gospodarske suradnje. Naglasio je da se Hrvatska zalaže za europski put Kosova. Nastojat ćemo vam pomoći u svim političkim i diplomatskim naporima, kao i u reformskom procesu, poručio je. Dodao je i da je Hrvatska zainteresirana da razvija odnose s Kosovom i što više normalizira odnose sa Srbijom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi danas u službenom posjetu Republici Kosovo.
 
Po dolasku u Prištinu, sastao se s predsjednikom Vlade Kosova Albinom Kurtijem, a održan je i sastanak dvojice premijera, njihovih izaslanstava i gospodarstvenika, na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Ericssona Nikole Tesle i Končar Elektroindustrije d.d.
 
U izjavama za medije, predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom i održanim sastancima, podsjetivši da je prije deset godina boravio na Kosovu kao dio izaslanstva tadašnje premijerke Jadranke Kosor.
 
"Veselim se da će ovaj susret pridonijeti učvršćivanja i osnaženju političkih i gospodarskih odnosa između Hrvatske i Kosova", poručio je Plenković. 
 
Na sastanku su konstatirani prijateljski odnosi dviju država i naroda, sa željom da se oni u budućnosti intenziviraju, naveo je Plenković.
 
Intenzivirati gospodarsku suradnju
 
Napomenuvši da je gospodarska razmjena između Hrvatske i Kosova prije pandemije COVID-19 bila iznad sto milijuna eura godišnje, premijer smatra da ima prostora da se ona intenzivira i bude još veća.
 
Stoga je izrazio zadovoljstvo da su u njegovom izaslanstvu predstavnici Hrvatske gospodarske komore te tvrtki Ericsson Nikola Tesla i Končar, koji imaju uspostavljenu suradnju s nizom kosovskih kompanija.
 
"Vjerujem da će razgovori koji će voditi s telekom i energetskim kompanijama dovesti do sklapanja sporazuma i poslova koji će omogućiti da budu prisutni na kosovskom tržištu", rekao je Plenković.
 
Premijer je kazao da je s njim na Kosovu i zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj, koja zastupa albansku i bošnjačku manjinu.
 
"Kao dio parlamentarne većine i ona predstavlja svojevrsni most između Hrvatske i Kosova. Izrazito cijenim sve što radi u tom pogledu", dodao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade zahvalio je na priznanju koje mu je uručio premijer Kurti, a  tiče se hrvatskih zdravstvenih djelatnika iz bolnice "Dr. Josip Benčević", koji su pružili pomoć stradalima u teškoj prometnoj nesreći koja se u srpnju dogodila kod Slavonskoga Broda i u kojoj je život izgubilo deset kosovskih državljana. Stoga je s premijerom Plenkovićem na Kosovu i ravnatelj Opće bolnice Josip Samardžić. 
 
U Vladinom izaslanstvu je i osvajač zlatne medalje na OI u Rio de Janeiru Josip Glasnović, koji je podrijetlom iz Janjeva.
 
Hrvatska se zalaže za europski put Kosova
 
Premijer Plenković naglasio je da se Hrvatska zalaže za europski put Kosova te za intenziviranje ugovornih institucionalnih, gospodarskih i financijskih odnosa koje Kosovo ima s Europskom unijom za viznu liberalizaciju.
 
"Nastojat ćemo vam pomoći u svim političkim i diplomatskim naporima, kao i u reformskom procesu", poručio je Plenković, dodavši da Hrvatska kao najmlađa članica još uvijek ima svježu memoriju pristupnih pregovora. Dodao je da put prema članstvu predstavlja jasno sidro i smjer političkog, društvenog, gospodarskog i sektorskog razvoja.
 
Predsjednik Vlade kazao je da se Hrvatska zalaže i za cjelovitost i stabilnost Kosova. "Vjerujemo da će se nastaviti dijalog sa Srbijom nakon smirivanja napetosti koje su postojale prije nekoliko tjedana", dodao je.
 
Rekao je i da Hrvatska želi da sve zemlje jugoistoka Europe provode reforme, ispune kriterije i kroz novu metodologiju pristupnih pregovora postupno idu prema Europskoj uniji.
 
"Na tom tragu unaprjeđivat ćemo odnose s Kosovom i veselim se uspješnoj budućoj suradnji s premijerom Kurtijem", zaključio je premijer Plenković.
 
Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vlade je ponovio da je gospodarska suradnja između dviju zemlja prije korona krize iznosila oko sto milijuna eura godišnje.
 
"Ona može biti puno veća. Ovdje dominira hrvatski izvoz na Kosovo u odnosu na kosovski izvoz prema Hrvatskoj. Rekao sam premijeru Kurtiju da moramo staviti u balans tu vrstu razmjene", kazao je Plenković, dodavši da je Hrvatska Kosovu sedmi vanjskotrgovinski partner.
 
"Zasigurno da je naša obrambena industrija zainteresirana za jačanje suradnje i za prisutnost na tržištu Kosova", rekao je, dodavši da se razgovori vode i na razini ministara obrane.
 
Što se tiče europske perspektive Srbije, premijer Plenković je kazao da je ona jednaka za sve zemlje jugoistoka Europe.
 
Podsjetio je da Srbija vodi pregovore s Europskom unijom te ju činjenica da Kosovo nije priznalo pet članica Unije stavlja nekoliko koraka ispred Kosova.
 
Dodao je da će Srbija morati ispuniti kriterije kao svaka druga zemlja koja pregovara.
 
Izrazio je uvjerenje da će put Srbije i Kosova prema Europskoj uniji pomoći da se riješe i otvorena pitanja koja postoje između dviju zemalja, uključujući i međusobno priznanje. To je, dodao je, na državama da se dogovore.
 
Činit ćemo sve da podupremo normalizaciju između Kosova i Srbije
 
"Ono što je stav Hrvatske je da podržavamo dijalog, stabilnost, da smo za deeskalaciju svih napetosti kojima smo svjedočili proteklih tjedana, da je prije svega na Srbiji i Kosovu da pronađu optimalan način nastavka dijaloga i poštovanja ili postojećih dogovora ili postizanja novih dogovora koji će ići u tom smjeru da odnosi budu bolji", kazao je premijer Plenković.
 
Dodao je da je Hrvatska zainteresirana da razvija odnose s Kosovom i što više normalizira odnose sa Srbijom.
 
"Mislimo da je to dobro za stabilnost cijelog jugoistoka Europe. S naše strane, činit ćemo sve da podupremo odnose normalizacije između Kosova i Srbije", poručio je Plenković.
 
Kao što je i najavio u izjavi, premijer Plenković se sastao s kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani-Sadriu te predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom.
 
Tijekom popodneva posjetit će i Hrvate koji žive u Janjevu i Letnici, kao i pripadnike Hrvatske vojske u postrojbama KFOR-a koji, kazao je Plenković, svojim radom već 12 godina pridonose sigurnosti Kosova.

Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković