Hrvatski premijer u Berlinu

Merkel: Sjajni odnosi s Hrvatskom

Njemačka i Hrvatska  po pitanju konflikta u Ukrajini i imigracijske politike zastupaju iste stavove, rekla je kancelarka Merkel prilikom posjeta hrvatskog premijera Plenkovića Berlinu. I inače su bilateralni odnosi sjajni,  rekla je Merkel.

Njemačka i Hrvatska na velike europske zadaće gledaju iz istoga kuta, naglasila je kancelarka Merkel prilikom nastupnog posjeta novog hrvatskog premijera Plenkovića. Po pitanju imigracijske politike i konflikta u istočnoj Ukrajini obje Vlade  zastupaju isto gledište.

Njemačka podrška Hrvatskoj

Njemačka kancelarka je na zajedničkoj konferenciji za tisak istaknula je da joj je drago da je Hrvatska danas stavila težište na financijsku i gospodarsku agendu. „To je važno i dobro za ljude u Hrvatskoj. Njemačka i dalje želi pružiti podršku Hrvatskoj po tom pitanju.

Kancelarka je nadalje iznijela da su odnosi između Njemačke i Hrvatske sjajni. Brojni Hrvati koji žive u Njemačkoj  predstavljaju most između dviju zemalja. Kancelarka je ukazala i na to da je Njemačka već vrlo rano podržala neovisnost Hrvatske, kao i pristupanje Hrvatske NATO-u 2009. godine.

Važan doprinos gospodarskom razvoju

Merkel je istaknula da velik broj poduzeća koje su članice Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, njih 380, daju važan doprinos gospodarskom razvoju zemlje. Ta poduzeća stoje iza 80.000 radnih mjesta u Hrvatskoj, što je ipak 10% zaposlenih u privatnom sektoru.

Njemačka je najveći hrvatski vanjskotrgovinski partner. Osim velikih njemačkih ulaganja, između ostalog i velikih koncerna brojna srednje velika poduzeća osnovala su društva kćeri u Hrvatskoj.  Osim toga, u Hrvatsku svake godine dolazi dva milijuna njemačkih turista, što je najveći broj turista iz neke zemlje. U 2015. godini,  broj njemačkih turista porastao je za 6,8% posto u odnosu na prethodnu godinu

Konferencija o Zapadnom Balkanu

Predsjednik Vlade Plenković  zalaže se za pozitivan razvoj Zapadnog Balkana, izjavila je kancelarka. Intenzivno su razgovarali o Bosni i Hercegovini i nužnosti da se to j zemlji pruži podrška na putu u Europsku uniju. Kancelarka Merkel istaknula je da Njemačka osjeća odgovornost za razvoj svih država na Zapadnom Balkanu,  zbog čega je 2014. godine pokrenula proces pod nazivom Konferencija o Zapadnom Balkanu. 

Prijevod priopćenja Saveznog ureda za tisak

Vijesti iz medija | Andrej Plenković