Hrvatsko izaslanstvo počelo prezentaciju u Bank of England

Hrvatsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom počelo je u engleskoj središnjoj banci prezentaciju hrvatskih gospodarskih i političkih dostignuća.

LONDON, 19. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom počelo je u engleskoj središnjoj banci prezentaciju hrvatskih gospodarskih i političkih dostignuća.

Prezentacijom u Bank of England započeo je drugi i posljednji dan službenog posjeta premijera Sanadera Velikoj Britaniji.

Pod naslovom "Pristup Hrvatske EU i razvojna strategija Vlade" nazočnima će se nakon pozdravnih govora voditelja Citygroupa za srednju i istočnu Europu Guyja Haringtona obratiti hrvatski premijer Sanader govorom naslovljenim "Hrvatski put prema EU".

Nakom premijera govorit će njegov potpredsjednik zadužen za gospodarstvo Damir Polančec o aktualnom hrvatskom gospodarskom trenutku.

O "Okviru za strateški razvoj" govorit će državna tajnica Martina Dalić, a o "Pregovorima između EU i Hrvatske o punopravnom članstvu" glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Završno obraćanje na temu konkurentnosti u hrvatskom gospodarstvu imat će predsjednik Podravke i predsjednik Hrvatskog vijeća za tržišno natjecanje Darko Marinac.

Engleska središnja banka glavni je financijski temelj britanskog gospodarstva, odgovorna za njegovu monetarnu i financijsku stabilnost.

Monetarnu stabilnost osigurava stabilnim cijenama i povjerenjem građana u nacionalnu valutu te brigom za kontrolu inflacije. Financijska sigurnost podrazumijeva ustanovljavanje i smanjenje prijetnji financijskom sustavu kao cjelini.

Bank of England ima monopol na izdavanje novčanica u Engleskoj i Walesu i banka je države kojoj se obraćaju druge banke ako zapadnu u nevolje u Britaniji.

Bank of England ima više od trostoljetne tradicije. Utemeljio ju je 1694. bogati škotski poslovni čovjek William Patterson nakon što je posudio velika sredstva engleskom kralju Williamu III. za rat protiv Francuza. Za uzvrat je dobio kraljevsku povelju (bulu) koja mu je omogućila da uspostavi Bank of England.

Četrdeset godina nakon uspostave banke 1734., izgrađeno je velebno zdanje u Ulici Threadneedle u londonskom poslovnom središtu Cityju gdje se banka nalazi i danas.



Pisane vijesti