Hrvatskoj na raspolaganju 326,5 milijuna kuna darovnice za projekte u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje

  • Slika /Vijesti/2015/lipanj/29 lipanj/Swiss-Grcic.jpg

Hrvatska s današnjim danom postaje 13. zemlja koja i formalno počinje sudjelovati u programu koji ima za cilj smanjenje društvenih i ekonomskih razlika na području Europske unije.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić i Veleposlanik Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj Stefan Estermann, potpisali su danas Okvirni sporazum između Švicarskog saveznog vijeća i Vlade Republike Hrvatske o provedbi Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije kroz koji je Hrvatskoj osigurana darovnica u iznosu od 45 milijuna CHF, odnosno oko 326,5 milijuna kuna, za projekte koji će se provoditi u razdoblju od 2016. – 2024. godine.
 
Švicarska konfederacija je 26. ožujka 2006. godine uspostavila program suradnje pod nazivom Švicarski doprinos procesu proširenja EU, kojim se  do danas koristilo dvanaest zemlja članica EU.
Hrvatska s današnjim danom postaje 13. zemlja koja i formalno počinje sudjelovati u programu koji ima za cilj smanjenje društvenih i ekonomskih razlika na području Europske unije.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić zahvalio se veleposlaniku Švicarske Konfederacije Stefanu Estermannu na programu potpore u procesu integracije Hrvatske u Europsku uniju te izrazio zadovoljstvo danas potpisanim Sporazumom. „Ovo je izuzetno vrijedno za nas u sklopu ukupnih napora da se kroz različite izvore financiranja potakne još brži gospodarski oporavak i rast Hrvatske u narednom razdoblju, ali da se riješe i neki vrlo specifični problemi obuhvaćeni ovim Okvirnim sporazumom“, kazao je potpredsjednik Grčić. Istaknuo je da će ovaj program posebno razveseliti stanovnike Gorskog kotara koji će, prema riječima potpredsjednika Vlade Grčića, bitno poboljšati svoju infrastrukturu. „To je jedan kraj Hrvatske koji je približno geomorfološki kao Švicarska te jednako lijep kao Švicarska“, dodao je i zaključio: „Nadam da će ovaj Sporazum biti okvir za još čvršću suradnju između naših dviju zemalja“.

Švicarski veleposlanik Stefan Estermann istaknuo je zadovoljstvo što se potpisanim Sporazumom  Hrvatska, kao najmlađa članica Europske unije, pridružila programu Švicarskog doprinosa procesu proširenja EU. „Članstvo u Europskoj uniji važan je korak za Hrvatsku, a Švicarska ju je uvijek podupirala u ostvarenju tog cilja. Također, Švicarska je spremna pridonijeti daljnjoj uspješnoj integraciji Hrvatske u Europsku uniju“, rekao je veleposlanik Estermann. „Projekti naznačeni u Okvirnom sporazumu su vrlo zanimljivi i vrlo zahtjevni. Podijeljeni su u dva stupa: istraživanje i suradnja, s jedne strane, te infrastruktura, s druge strane“, rekao je veleposlanik ističući kako je jedan od ciljeva ovog Sporazuma i daljnje jačanje naših bilateralnih odnosa. Projekti naznačeni u aneksima Sporazuma trebaju se dalje razraditi, najkasnije do svibnja 2017. godine, te odobriti od obje strane. Također, veleposlanik Stefan Estermann istaknuo je da je suradnja s Hrvatskom u procesu pregovaranja koji je prethodio potpisivanju Sporazuma bila izuzetno profesionalna, učinkovita i prijateljska. Dodao je da će se nakon današnjeg potpisivanja raditi na konkretizaciji i implementaciji projekata te zaželio svima mnogo uspjeha.

Na novinarski upit o tome što su Hrvatskoj donijele dvije godine članstva u Europskoj uniji, potpredsjednik Vlade Grčić kazao je da su to razdoblje, slično kao i u slučaju drugih novih zemalja članica, obilježila tri ključna pozitivna efekta u tri područja. „Prije svega radi se o oživljavanju gospodarstva potaknutog izvozom“, naveo je potpredsjednik Grčić i dodao da to pokazuju dvoznamenkaste stope rasta izvoza, što je proces koji u Hrvatskoj traje već godinu i pol dana. „Drugo veliko područje konkretnog efekta jest područje većeg interesa za ulaganja u Hrvatskoj“, ocijenio je potpredsjednik Vlade i napomenuo da je to vidljivo u rastu izravnih stranih ulaganja u prošloj godini, koji je nekoliko puta veći nego što je bio kada smo tek ulazili u EU. Treći veliki efekt, kazao je, sadržan je kroz različite vrste pomoći i financijske potpore za razvoj Hrvatske u vremenu koje je nam predstoji. „U to se svakako uklapa i ovaj program koji smo danas otvorili s obzirom da se radi o programu Švicarskog saveznog vijeća za nove članice EU“, kazao je. Potpredsjednik Grčić posebno je istaknuo da je najveći dio koristi za Hrvatsku sadržan u europskim fondovima. „Očekuje nas ogroman iznos ulaganja kroz fondove EU u narednih sedam do deset godina, gotovo 12 milijardi eura, kad to spojimo s vlastitom komponentom.“ Podsjetio je da iskustvo svih novih članica pokazuje da se radi o direktnom doprinosu gospodarskom rastu na razini od 20-ak posto u sedam godina, odnosno između dva i tri posto svake godine. „Efekt će biti sve snažniji u godinama koje dolaze jer će i apsorpcija tih fondova biti sve veća, što će se u konačnici odraziti i u ubrzanom i bitno većem zapošljavanju naših ljudi što je jedan od najvećih problema Hrvatske u ovom trenutku“, zaključio je potpredsjednik Grčić.

Veleposlanik Švicarske Konfederacije Stefan Estermann dodao je da može potvrditi da švicarske kompanije pozitivno gledaju na hrvatsko članstvo u Europskoj uniji jer se sada u Hrvatskoj primjenjuju ista pravila kao i Europskoj uniji. „Poslovna suradnja s Hrvatskom stoga postaje jednako jednostavna kao suradnja s našim susjednim državama“, zaključio je veleposlanik Estermann.  

Švicarsko – hrvatski program suradnje na taj način predstavlja kontinuitet solidarnosti Švicarske koja s EU dijeli napore sa ciljem smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti u najmlađoj zemlji članici EU.
Potpisivanje ovog Okvirnog sporazuma zajednički je rezultat rada Vlade Republike Hrvatske predvođene Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Švicarskog saveznog vijeća koji djeluje putem Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC) i Državnog tajništva za gospodarstvo (SECO). Posebnu ulogu u pripremi svih aktivnosti koje su omogućile potpisivanje ovog sporazuma osiguralo je Veleposlanstvo Švicarske konfederacije u Republici Hrvatskoj.
Švicarskog – hrvatski program suradnje poduprijet će aktivnosti koji na direktan način omogućavaju boljitak građana Republike Hrvatske i to kroz projekte:
  • Razminiranja i društveno-gospodarske integracije koja se sastoji od razminiranja zaštićenog šumskog zemljišta ali i društveno-gospodarske integracije žrtava mina. Za navedene ciljeve predviđena je darovnica u iznosu od 3 milijuna CHF.
  • Unaprjeđenja vodoopskrbe infrastrukture, ali i odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u nekoliko odabranih lokacija u Gorkom kotaru, a čija implementacija ovisi o konačnom odobrenju projektne dokumentacije. Obzirom da je vrijednost ovih projekata ograničena na 21,5 milijuna CHF, Okvirni sporazum predviđa financiranje projekata prema stupnju prioriteta od jedan do šest sve do iscrpljenja vrijednosti darovnice. Aktivnosti pripreme projektne dokumentacije predstavljaju prihvatljivi trošak i u ukupnoj vrijednosti darovnice prihvatljivi su u iznosu od 1,07 milijuna CHF. Gradovi/općine koje su obuhvaćeni Okvirnim sporazumom su:
    • Prioritet 1: Delnice i  Fužine,
    • Prioritet 2: Brod Moravice,
    • Prioritet 3: Mrkopalj,
    • Prioritet 4: Lokve,
    • Prioritet 5: Skrad
    • Prioritet 6: Ravna Gora.
  • Osiguravanja znanstvenicima istraživačima poticajnog okruženje za ostvarivanjem karijere u Hrvatskoj kroz suradnju s švicarskim partnerom (Ecole polyethnique fédérale de Lausanne, EPFL). Za navedeni projekt osigurana je darovnica u vrijednosti od 4 milijuna CHF.
  • Osiguravanja preduvjeta za uspješne znanstveno-istraživačke projekte kojima će se postići bliska suradnja između Hrvatske i Švicarske te prijenosa znanja, vještina i tehnologija.  Vrijednost darovnice je 4 milijuna CHF, a provodit će je Švicarska nacionalna zaklada za znanost (SNSF)
  • Pružanje potpore budućim EUROSTARS projektima s darovnicom od 1 milijun CHF. EUROSTARS je javno financiran program koji trenutačno podupire 34 države članice mreže EUREKA kojima se podupiru mala i srednje velika poduzeća koja se bave istraživanjima sa ciljem razvoja inovativnih proizvoda, procesa i usluga.
  • Promicanja doprinosa civilnog društva gospodarskoj i društvenoj koheziji kroz darovnicu od 4,8 milijuna CHF.
  • Promicanje partnerstva i bilateralne suradnje hrvatskih i švicarskih neprofitnih organizacija. Vrijednost darovnice je 2 milijuna CHF.
  • Preostali dio darovnice usmjeren je na potporu učinkovitom i djelotvornom vođenju Švicarsko-hrvatskog programa suradnje u skladu s Okvirnim sporazumom.
Vlada Republike Hrvatske osigurava nacionalno sufinanciranje projekata u vrijednosti od 15% ukupne vrijednosti projekata.
Kroz Švicarsko – hrvatski program suradnje Hrvatska očekuje daljnje jačanje bilateralnih odnosa sa Švicarskom, kreiranje institucionalnih partnerstva između Hrvatske i Švicarske, doprinos smanjenju socijalnih nejednakosti te potporu ekonomskog razvoja.

Pisane vijesti | Govori i izjave | Fondovi EU

Dokumenti