Identificirani posmrtni ostaci još 11 ekshumiranih

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su identificirani posmrtni ostataci 11 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata i ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske, Šibensko-kninske i Sisačko-moslavačke županije.

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su identificirani posmrtni ostataci 11 osoba nestalih tijekom Domovinskog rata i ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske, Šibensko-kninske i Sisačko-moslavačke županije.

Sedam osoba indtificirano je DNA metodom a ostali redovnim sudsko - medicinskim postupkom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja je nazočila identifikaciji, rekla je novinarima da je šest osoba bilo na popisu zatočenih i nestalih i za njima se do danas tragalo, dok se za petero znalo da su ubijeni.

S područja Vukovarsko- srijemske županije je šest osoba čiji su posmrtni ostaci danas identificirani. Dvoje je ekshumirano iz masovne grobnice na vukovarskom Novom groblju, najveće u Hrvatskoj, u kojoj je
pronađeno 938 tijela, rekla je Kosor.


"Uskoro ćemo brojku identificiranih zaokružiti na 800, od 938 na toj lokaciji", dodala je.

Posmrtni ostaci dvije osobe dopremljeni su iz Srbije i Crne Gore. Za njih se znalo da su ubijeni i tamo pokopani, istaknula je Kosor.

Od danas još tragamo za 1142 osobe, koliko ih je još na popisu zatočenih i nestalih, izvijestila je Kosor. Od ukupnog broja onih za kojima se još traga, 51 posto su civili, 20 posto su žene, 29 posto ljudi starije dobi i 12 maloljetnih osoba, to jest djece, kazala je Kosor.

Traganje za njima se nastavlja i mi ćemo to svim silama pokušati ubrzati, rekla je Kosor i naglasila da će se pitanje zatočenih i nestalih postaviti kao "nulto pitanje" u svim razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore.



Pisane vijesti