Idućeg tjedna u Hrvatsku stižu nove količine sva tri cjepiva

Slika /Vijesti/2021/veljača/19 veljače/HN20210219919082.jpg

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 388 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Idućeg tjedna, kada počinje druga faza cijepljenja protiv covida-19, trebalo bi stići 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 doza Moderne i 52.658 doza AstraZenece, najavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Danas je u Hrvatski stiglo 33.000 doza cjepiva AstraZenece, a do kraja ožujka trebalo bi stići više od 700.000 doza, ako svi ispune svoje obveze, rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na red za cijepljenje dolazi 1,3 milijuna ljudi

Završetak druge faze cijepljenja teško je predvidjeti, budući da u skupinu građana koji dolaze na red za cijepljenje - stariji od 65 godina i kronični bolesnici, ulazi oko 1,3 milijuna ljudi, napomenuo je.

Dosad je potvrđeno 11 slučajeva britanskog soja koronavirusa, a HZJZ od jučer provodi screening testiranje. Testirano je prvih 17 uzoraka, među kojima je kod 10 utvrđena sumnja na novi soj virusa. Uzroci su poslani na potvrdu u Kliniku za infektivne bolesti te u Europski centar za kontrolu bolesti, a HZJZ će na taj način moći tjedno testirati nekoliko desetaka uzoraka, kaže Capak.

Danas prvi puta nakon više od mjesec dana bilježimo nešto veću brojku novozaraženih nego prije tjedan dana. Broj oboljelih je, međutim, za pet posto manji nego proteklog tjedna, s incidencijom od 111.4 na 100.000, pri čemu je najviša u Splitsko-dalmatinskoj, a najmanja u Istarskoj županiji.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da su dosad stigla izvješća o provedbi cijepljenja iz 156 zdravstvenih ustanova, odnosno 92 posto. Izvješća koja su zatražena zbog cijepljenja preko reda, evaluirati će posebno stručno povjerenstvo.

Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da bi, karikirajući, "cjepivo naručio i od čečenske mafije" jer je to Hrvatska dužna raditi u svojem interesu.

"Sigurno je mislio figurativno, jer mafija ne posluje legalno. Zadatak Vlade je na legalni način građanima omogućiti nabavu cjepiva", rekao je Beroš dodavši kako sve opcije trebaju biti legalne i transparentne.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je "teško komentirati predsjednikove riječi". Postoji procedura, a kad se pojave problemi gledaju se i druge mogućnosti. Razgovarat ćemo s onima koji proizvode cjepiva, kaže Božinović.

Osvrnuo se i na uvođenje covid putovnica istaknuvši kako će Vlada učiniti sve što je u njezinoj moći da zabilježimo uspješnu turističku sezonu.

"Radi se o osjetljivoj materiji jer se u Europi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije, mi ćemo se postaviti praktično. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve kako bi se turizam pokrenuo, da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle. Ostvarili smo oko 50 posto rezultata iz rekordne 2019. i po tome smo ispred svih naših prijatelja iz Europe", rekao je Božinović .

Još dugo ćemo se boriti s posljedicama covida-19

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" Alemka Markotić ocijenila je u povodu godine dana od pojave prvog slučaja covida-19 u Hrvatskoj da ćemo se još dugo godina boriti s posljedicama bolesti.

"Bolesnika je puno, prati se njihovo stanje od kliničkog do laboratorijskog, različite su manifestacije kliničke slike bile u prvom valu od ovog zimskog, kada smo imali puno bolesnika s trombozom pluća, fibrozom i teškim upalama pluća. Mislim da ćemo se još dosta godina boriti s posljedicama covida-19", rekla je Markotić.

U Hrvatskoj 388 novozaraženih koronavirusom

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 388 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a osam osoba je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 73.

U samoizolaciji je trenutno 11.725 osoba.

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do sada je zabilježeno 239.254 osoba s koronavirusom, od kojih je 5407 umrlo.

Ukupno se oporavilo 231.534 osoba, od kojih 358 u posljednja 24 sata.

Do danas je ukupno testirano 1.293.415 osoba, a njih 4986 u posljednja 24 sata.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Davor Božinović