Imenovana radna skupina za izradbu nacrta prijedloga nacionalnog sporazuma o politici plaća

Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata imenovali su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) članove trojne skupine za izradbu nacrta prijedloga nacionalnog sporazuma o politici plaća i prihvatili njezin okvirni program sa svim važnim gospodarskim pitanjima.

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata imenovali su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) članove trojne skupine za izradbu nacrta prijedloga nacionalnog sporazuma o politici plaća i prihvatili njezin okvirni program sa svim važnim gospodarskim pitanjima.

"Dogovorili smo se da počnemo velik posao izradbe nacionalnog sporazuma o politici plaća, složivši se da je to zajednički interes i početak nacionalnog konsenzusa o tom važnom pitanju", rekla je potpredsjednica Vlade i predsjednica GSV-a Jadranka Kosor. Dodala je da su se socijalni partneri složili da taj posao počne bez zadanih rokova, ograničenja i uvjeta.

Socijalni partneri složili su se i o programu radne skupine koji uz ostalo obuhvaća analizu kretanja plaća, zaposlenosti i ulaganja, mjere za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, statističko praćenje i usklađivanje rasta plaća.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak smatra da sporazum o politici plaća donosi boljitak za sve tri strane u tom poslu, ali i određena odricanja koja u konačnici trebaju pridonijeti rastu životnog standarda.

"Složili smo se da politika plaća ne može biti sama sebi svrhom, nego usmjerena na gospodarski rast koji je u ovome trenutku nedostatan", rekao je Mučnjak.

Glavni direktor HUP-a Đuro Popijač rekao je da se dogovorom o politici plaća otvara važan proces koji će obuhvatiti razgovore socijalnih partnera o ključnim gospodarskim temama, za koje će dugoročno trebati postići nacionalni konsenzus.

U radnu skupinu za izradbu prijedloga politike plaća, koja počinje djelovati idući tjedan, imenovani su predstavnici Vlade Damir Polančec, Ivan Šuker i Branko Vukelić, poslodavaca Juroslav Buljubašić, Ivica Mudrinić i Đuro Popijač i sindikata Vesna Dejanović, Vilim Ribić i Stjepan Kolarić.

GSV je imenovalo radnu skupinu i prihvatio programske zadatke nakon što je premijer Ivo Sanader u početku veljače u Karlovcu pozvao socijalne partnere da se dogovore o utvrđivanju nacionalne politike plaća, po kojoj bi plaće u javnom i državnom sektoru rasle sporije od rasta BDP-a.



Pisane vijesti