Predsjednik Sanader u Meiseu na summitu EPP-a

Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u utorak u Meise, nedaleko Bruxellesa, gdje će sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka.

MEISE, 22. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u utorak u Meise, nedaleko Bruxellesa, gdje će sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka.

Riječ je o tradicionalnom sastanku koji se održava prije svakog summita EU-a. Na sastanku sudjeluje 14 premijera, od kojih je deset iz zemalja članica EU-a u kojima su na vlasti demokršćanske ili narodnjačke stranke, zatim predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, dva ministra vanjskih poslova i stranački čelnici.

Glavna tema skupa je gospodarsko stanje u EU-u, odnosno pokretanje gospodarskoga rasta, čime će se baviti i šefovi država ili vlada EU-a na dvodnevnom summitu koji počinje u utorak navečer.

Prema izvorima iz EPP-a, predsjednik te organizacije Wilfried Martens stavit će Hrvatsku na dnevni red toga skupa, ali zasad nije poznato hoće li biti donesena neka posebna izjava o Hrvatskoj.

Na posljednjem summitu EPP-a, održanom uoči prosinačkog summita EU-a, potpisana je zajednička izjava, kojom je pozvano Europsko vijeće da Hrvatskoj odredit datum za početak pristupnih pregovora.

Hrvatska nije na službenom dnevnom redu summita EU-a, ali se očekuje da će se o pokretanju pristupnih pregovora razgovarati neformalno tijekom radne večere u utorak na večer.

Ministri vanjskih poslova EU-a prošli su tjedan odgodili početak pristupnih pregovora s Hrvatskom koji su trebali početi 17. ožujka, dok se unutar EU-a ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haaškim sudom.



Pisane vijesti