Imenovanje veleposlanika zahtijeva suodlučivanje predsjednika Vlade i predsjednice Republike

U vezi s postupkom koje je pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o imenovanju Igora Pokaza veleposlanikom Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, Ministarstvo vanjskih i europskih ističe sljedeće:

Veleposlanik Igor Pokaz dugogodišnji je hrvatski diplomat, koji je zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova od 1994. godine. Tijekom svoje karijere obnašao je niz dužnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, kao i u Ministarstvu obrane. Veleposlanik Pokaz ima bogatu diplomatsku karijeru: 1999. godine upućen je na prvi diplomatski mandat u Stalnu misiju Republike Hrvatske pri UN-u u New Yorku te je, prije imenovanja na mjesto veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, bio veleposlanik u Stalnoj misiji pri NATO-u i veleposlanik u Ruskoj Federaciji.

To dovoljno govori o tome da je njegova stručnost prepoznata u hrvatskoj diplomatskoj službi, a svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga.

Podsjećamo na to da je Ustavom (Čl. 99.) propisano da, na prijedlog Vlade i uz mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija u inozemstvu donosi predsjednica Republike, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade.

Predsjednik Vlade u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, već je na temelju Odluke Vlade i dobivenog mišljenja nadležnog Odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje Odluke predsjednice Republike, te je postupak u cijelosti proveden u skladu s Ustavom i drugim propisima. Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica Republike.

Predsjednik Vlade ne može se izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika. Naime, Ustav ne predviđa nikakvu drugu mogućnost postavljenja i opoziva šefova diplomatskih misija u inozemstvu, što znači da nije moguće provesti postupak imenovanja, odnosno opoziva šefova diplomatskih misija, bez suodlučivanja predsjednika Vlade i predsjednice Republike.

Pisane vijesti