Industrijska proizvodnja porasla 16. mjesec zaredom, za 1,6 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju porasla za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je već 16. mjesec zaredom kako raste. 

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u svibnju pala za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine porasla za 1,6 posto.

Rast industrijske proizvodnje 16 mjeseci zaredom na godišnjoj razini nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

U svibnju je najviše, za 5,5 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 2,8 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 2,2 posto, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda 1,4 posto. Međutim, proizvodnja energije pala je u svibnju za 1,6 posto na godišnjoj razini. 

U prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što se zahvaljuje jačanju inozemne potražnje, na što ukazuje i višegodišnji rast izvoza.

Pisane vijesti