Industrijska proizvodnja znatno porasla treći mjesec zaredom

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/29 prosinac/industrijska proizvodnja.jpg

U studenom je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla 2,8 posto na godišnjoj razini, nastavljajući uspon treći mjesec zaredom, i to nešto brže nego mjesec dana prije.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je industrijska proizvodnja, prema desezoniziranim podacima, u studenom porasla 2,7 posto u odnosu na listopad, dok je prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 2,8 posto u odnosu na studeni prošle godine.

To predstavlja znatan rast treći mjesec zaredom, s obzirom da je u rujnu industrijska proizvodnja skočila 3,8 posto na godišnjoj razini, a u listopadu 2,7 posto.

"Industrijska proizvodnja u studenom potvrdila je naša očekivanja te je nastavila s pozitivnim stopama rasta, na mjesečnoj i godišnjoj razini", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrajući prema GIG-u, u studenom je na godišnjoj razini najviše, 14,7 posto, skočila proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a s rastom od 5,1 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja energije porasla je, pak, 3,2, a intermedijarnih proizvoda 1,3 posto.

Pad je u studenom na godišnjoj razini zabilježila samo proizvodnja kapitalnih proizvoda, i to za 6,7 posto.

U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja ojačala 1,0 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Oslabljena domaća i inozemna potražnja za hrvatskim proizvodima i dalje će ograničavati zamjetniji rast industrijske proizvodnje. Ipak, s obzirom da su od početka godine zabilježene pozitivne godišnje stope rasta proizvodnje, s izuzetkom lipnja i kolovoza, na razini cijele godine očekujemo blagu pozitivnu stopu rasta obujma industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu. Ostvare li se naša predviđanja, to bi bila prva godina blagog rasta industrijske proizvodnje, nakon pet godina uzastopnog pada“, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

(Hina) xneba yneba


Vijesti iz medija | Istraživanja i analize