Inkubatorom za visoke tehnologije u Splitu znanost i obrazovanje povezat će se s realnim sektorom i gospodarstvom

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/21 svibanj/Split/IMG_2156.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Splitu je sudjelovao na svečanosti otvorenja početka radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Omladinskog hostela doma Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu, u sklopu provedbe EU projekta „Razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu“.

Zahvalivši bivšem rektoru Sveučilišta u Splitu Šimunu Anđelinoviću na inicijativi, premijer Plenković podsjetio je da živimo u vremenu 4. industrijske revolucije te da, kako bismo bili konkurentni, moramo učiniti prvi korak prema budućim radnim mjestima.
 
"Većina njih će biti u digitalnom društvu i digitalnoj ekonomiji, zato moramo ići ukorak s inovacijama i konkurentnosti", naglasio je predsjednik Vlade.
 
Brže i učinkovitije financiranje projekata
 
Predsjednik Vlade ocijenio je sjajnim što se kreće u ovakav projekt koji će se brzo realizirati. Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna kuna, od kojih su gotovo sva sredstva bespovratna iz fondova EU-a. Nositelj projekta je Sveučilište u Splitu, koje je vodeće među hrvatskim sveučilištima u povlačenju sredstava iz fondova EU.
 
"Zajedno s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom radimo jednu sinergiju, a Vlada omogućava brže i učinkovitije financiranje projekata koje smo zajednički definirali te na tome kontinuirano radimo", rekao je Plenković.
 
"Projektom će se povezati znanost i obrazovanje s realnim sektorom i gospodarstvom, uz potporu institucija, države i vlasti, a upravo se u tom trokutu nalazi rješenje buduće konkurentnosti Splita kao sveučilišnoga grada, grada kulture, turizma, sporta, ali i grada gospodarstva", zaključio je premijer Plenković, istaknuvši kako će Vlada i dalje stajati iza ovakvih inicijativa i pomagati u rješavanju otvorenih pitanja Grada Splita i splitskog sveučilišta.
 
Predsjednik Vlade potom je obišao gradilište studentskog doma Bruno Bušić u Splitu, čija će rekonstrukcija omogućiti ugodniji život studenata, osobito onih s invaliditetom ili smanjenom pokretljivosti. Projekt je vrijedan 61 milijun kuna od čega se 32 milijuna dodjeljuje iz EU fondova.

Pisane vijesti | Andrej Plenković