Intervju ministra branitelja Freda Matića u Jutarnjem listu: Nema više patetike prema braniteljima. Posebno LAŽNIM

Autor: Nikola Sever Šeni

Obećavam da ću objaviti registar branitelja. Ako ništa, zadnji dan mandata ući ću u ured, stisnuti ‘enter’, objaviti sve i otići u zatvor

Ne želim da djeca budu preokupirana Drugim svjetskim ratom ili Domovinskim ratom. Dovoljno je da znaju tko nas je i kada napao, tko nas je branio i obranio. Ne trebaju nam djeca nabrajati sudionike bitaka kao što su nekad morala znati nabrojiti sve sudionike desanta na Drvar, kaže ministar branitelja Predrag Matić Fred . On jednostavno voli šokirati. Jedini je ratni vojni invalid kojemu je na vlastiti zahtjev smanjen postotak invaliditeta. Inzistira na objavi Registra branitelja, uvjeren da će na taj način bivši ratnici sami među sobom razabrati lažnjake, iako su udruge ujedinjene protiv te ideje i prijete tužbama. Bio je jedan od bliskih suradnika Jadranke Kosor, no s njom se razišao, kaže, jer nije mogao trpjeti da se branitelje iskorištava, da ih se hrani patetikom. Umjesto toga, ministar Matić od branitelja traži da budu aktivni u društvu..

Stvarno ste mislili da će branitelji pristati osiguravati Gay Pride u Splitu?

- Ja sam načelno razgovarao s ljudima sa sjevera i bili su na bi-ne bi. Znao sam da dečki na jugu neće biti spremni. Ali, mislio sam, ako tražiš više, više ćeš i dobiti, pa sam zadovoljan i time što su pozvali na dostojanstvo i nenasilje. To je dobar početak. Bio bih oduševljen da sam uspio, jer to bi bio veliki iskorak za branitelje i za Hrvatsku.

Kako ste to mislili postići?

- Bio sam spreman izaći pred javnost i reći: mi nismo vaši, nismo iz vašeg filma, ali mi smo se borili za demokraciju i ne želimo da slika divljaštva iz Splita na početku turističke sezone obiđe svijet.

Ali, čemu branitelji na Prideu u Splitu? Oni nemaju nikakve veze s gay populacijom. Upravo suprotno.

- Nije to bila naredba. I nije bila ideja da branitelji zamijene policijsko osiguranje. Ali, kad bi gay povorku pratili branitelji, uvjeren sam da nitko ne bi bacio kamen prema njima. Uvjeren sam u to. Hrvati više poštuju branitelje nego policiju i gay zajednicu.

Zamislite da su branitelji pristali. To bi bio pozitivan šok za sve. I za sudionike Pridea i za one koji ga ne odobravaju, za branitelje i, naravno, za one koji su lani iz Splita u cijelom svijetu gledali snimke nasilja. Ali, ovoga puta nismo uspjeli. Žao mi je zbog toga.

Odakle ideja?

- Kad sam ušao u Ministarstvo branitelja, imao sam dvije mogućnosti. Sjediti, ne talasati, nastaviti branitelje hraniti tonama patetike. Ali, meni to ne treba. Vrhunac mojih ambicija bilo je savjetničko mjesto u Uredu predsjednika. A kad je došlo ovo ministarstvo, nisam bježao od izazova. Ako već radim cijeli dan, onda hoću vidjeti rezultate. Meni branitelji nisu i neće biti sredstvo. Želim da mi budu cilj. Ne želim ih kupovati sitnim povlasticama. I želim pomake. Ako nekome ne smeta, ako se ne buni dok u susjedstvu gleda lažne branitelje, u redu. Ja to ne želim.

Znači, ima lažnjaka među braniteljima?

- To će se potvrditi objavom registra branitelja. Možda lažnjak nije najbolja riječ. Točnije je da u registru ima onih koji tamo ne pripadaju. Znam, nije šija nego vrat, ali oko ovoga treba paziti. Pazit ću na to, ali ne želim patetikom graditi ministarski imidž.

Kad ćete objaviti registar?

- Imamo povjerenstvo u kojem sjede članovi od predstavnika Ministarstva branitelja do stručnjaka iz Ureda za zaštitu osobnih podataka. Rade. I ja čekam prve prijedloge. Ali, jamčim da ću objaviti registar. Ako ne ranije, kad mi završi mandat, doći ću u ured, stisnuti enter i objaviti registar. Spakirat ću četkicu za zube i sam krenuti prema Remetincu.

Znači, imamo registar najkasnije za četiri godine?

- Da. I nitko se nema čega bojati. Taj je strah namjerno nametnut braniteljima. Ako svi znaju da ste branitelj, ako susjedi znaju, ako se o tome priča, zašto se onda ta časna imena ne bi objavila?

Ima onih koji se tome opiru.

- Jedva čekam izbore u HDZ-u. Novog predsjednika ili predsjednicu pozvat ću u Ministarstvo i u desetak povjerenstava za branitelje tražit ću da postave i svoje ljude. Želim da oni budu uključeni u to. Ne bojim ih se. Ali, želim konsenzus oko branitelja. Želim da se uz vojsku, policiju i tajne službe dodaju i branitelji kao kategorija koju se ne smije politizirati, koristiti za izbore... Oni moraju biti cilj, a ne sredstvo hrvatske politike. Jesu, osjetljivi su, ali traže isključivo pošten, iskren odnos.

U kojoj formi ćete objaviti registar?

- Ja čekam prijedloge. Kako god da se objavi, siguran sam da me lažnjaci neće tužiti, a volio bih da me oni tuže. Tužit će me možda bivši ministar branitelja jer ću mu objaviti ime. Zasad, razmišljamo o različitim modalitetima pristupa informacijama iz registra branitelja. U svakom slučaju, svatko tko bude želio pregledavati podatke iz registra, morat će se registrirati i ostaviti svoje osobne podatke. Već sutra može se objaviti opći dio. U njemu nema vojnih tajni. Ali, zašto porezni obveznici koji plaćaju braniteljske mirovine ne bi znali gdje se tko borio. Ne mora i ne može to biti ratni put od A do Ž, ali zašto ne objaviti osnovne informacije.



Vijesti iz medija

Dokumenti