Intervju ministra poduzetništva i obrta za Globus

Razgovarao NIKOLA JELIĆ

Teško me impresioniraju pojedinci. Ništa se dramatično ne bi dogodilo da bilo koji od ministara sutra više ne može obavljati svoju dužnost

Dok u Vladu nije ušao Siniša Hajdaš Dončić, Gordan Maras (rođen u lipnju 1974.) bio je najmlađi ministar u Milanovićevu timu.

Iako je u Vladi sada čak pet ministara iz generacije 70-ih, Maras kaže da ne postoji lobi mladih ministara. “Ali jasno da su mi neki kolege i prijatelji”, kaže on, “jer se dugo poznajemo.”

S Arsenom Baukom surađivao je u SDP-u još od 1997. kad je došao u stranku. S Mirelom Holy radio je u tvrtki Ivana Račana Maksima komunikacije u kojoj je bio izvršni direktor: “A i s premijerom Milanovićem blisko surađujem od 2004. Naš se odnos nije ništa promijenio zbog toga što je on postao premijer.”

Mjesecima uoči izbora nagađalo se da bi Maras mogao biti ministar financija. Ta teška i važna funkcija pripala je ipak SDP-ovu veteranu Slavku Liniću, dok je Maras dobio novo ministarstvo zaduženo za poduzetništvo i obrt.

Otkad ste postali ministar govorite da Hrvatska neće izaći iz krize ako ne pokrene malo i srednje poduzetništvo. Što ste vi kao resorni ministar učinili da se to dogodi?

- Budući da 99 posto gospodarstva čine male i srednje tvrtke, logično je da bez njihove aktivnosti nema ni izlaska iz krize. Stvorili smo konkurentnije okruženje i rasteretili gospodarstvo za više od tri milijarde kuna. Jako važna za sve poduzetnike jest i odluka Vlade da će država i javna poduzeća za sve svoje investicije avansno plaćati 10 posto vrijednosti investicije. To je velika pomoć i malim i velikim poduzetnicima zbog ogromne nelikvidnosti koja je do sada postojala. Prilikom javnih natječaja država i njena poduzeća sada mogu plaćati i direktno svojim kooperantima...

Ali što je vaše ministarstvo napravilo za poduzetnike?

- U roku mjesec dana smo pripremili program “Poduzetnički impuls” kojim planiramo u gospodarstvo uložiti 376 miljuna kuna, kroz 24 različita programa. Prošloga petka otvoren je prvi ciklus natječaja za korištenje sredstava iz tog programa, za mjesec i pol dana natječaji će biti gotovi i u roku četiri mjeseca očekujem realizaciju cjelokupnog programa “Poduzetnički impuls”. Pripremili smo i novi jamstveni program preko svoje Agencije za malo gospodarsvo, koji bi Vlada trebala prihvatiti za tjedan ili dva. Mali i srednji poduzetnici, koji nisu dovoljno kapitalizirani, moći će zahvaljujući jamstvu naše Agencije puno lakše doći do kredita. Važnu ulogu u kreditiranju imat će HBOR jer ima najpovoljnije uvjete za male i srednje poduzetnike: kamate od jedan do tri posto, uz poček do pet godina. Drago mi je da je HBOR konačno napravio pozitivan zaokret i prihvatio da na sebe preuzme 40 posto rizika otplate kredita, tj. da više nije samo skretničar prema poslovnim bankama kao do sada...

INTERVJU U CIJELOSTI MOŽETE PROČITATI U Pdf FORMATU



Vijesti iz medija

Dokumenti