Intervju ministrice Mirele Holy u Večernjem listu: Moj prvi potez bit će niži računi za odvoz smeća

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/intervju_ministrice_mirele_holy_u_vecernjem_listu_moj_prvi_potez_bit_ce_nizi_racuni_za_odvoz_smeca.jpg

Piše: Radmila Kovačević
Mirela Holy: Moj prvi potez bit će niži računi za odvoz smeća


Razvrstavanjem otpada ostat će manje za odvoz na deponij, smatra ministrica zaštite okoliša.Na prvom je mjestu javni interes, a ne interes tvrtki i kapitala kao do sada, kaže ministrica Mirela Holy, odvoz smeća, razvrstavanje

Niži računi za smeće jedan su od prioriteta ministrice zaštit okoliša. U njezinu se kabinetu ubrzano priprema model naplate odvoza smeća prema volumenu. To će omogućiti da se velik dio kućnog otpada razvrsta i da za odvoz ostane tek – neiskoristivi. Kućanstva će dobiti odvojene posude u koje će se odlagati biootpad i iskoristivi poput papira, pet ambalaže i sl., te vreće na zatvaranje s čipom za neiskoristivi otpad koji će jedini ići na deponij. Pokaže li se da je vreća za otpad koji ide na smetište prevelika, dobit će se manja, a time i – niži račun za smeće. A sve to najkasnije od početka iduće godine.

Kontejneri nadohvat ruke
– Osim brige o okolišu vjerujemo da će građane motivirati i niži računi. Nesavjesni moraju računati na nadzor i nemale kazne. Kad kontrola pokaže da se u vreći nalazi i drugi, a ne samo neiskoristivi otpad, čip, bar kod ili neki treći način identifikacije bit će jasan trag. Da bi to uspješno zaživjelo, kontejneri za papir, staklo, tekstil... građanima moraju biti nadohvat ruke, 50 do 100 metara od kuće. To će biti pravednije od plaćanja odvoza prema broju članova kućanstva – predstavlja ministrica Mirela Holy ideju koju će testirati s forumom za zaštitu okoliša u kojem će biti struka, gospodarstvenici, "zeleni" i predstavnici lokalne uprave.


Cementare zainteresirane

Plaćanje smeća prema volumenu zaokret je koji bi Hrvatskoj napokon omogućio – gospodarenje otpadom. Temelj je Strategija gospodarenja otpadom iz 2005., a cilj je do 2018. količine biootpada odloženog na deponije smanjiti 65 posto.

– Za početak moramo donijeti novi Zakon o otpadu, nadam se u prvoj polovici 2012. To bismo morali i da nemamo obveze prema EU, jer je neodrživo da se prema otpadu, koji može biti velika prijetnja za okoliš, ali i gospodarski izazov i šansa, ponašamo samo kao prema smeću. Strategijom je predviđeno selektivno skupljanje otpada te obrada i recikliranje. Opcija je i spaljivanje komunalnog otpada kao goriva za cementare. Naše su tri cementare zainteresirane i voljela bih da do kraja godine to uspijemo definirati – kaže. Svjesna je nepovjerenja javnosti u spaljivanje otpada.

– Posve opravdano. Dosad se pogodovalo tvrtkama i kapitalu. Želim vratiti povjerenje građana, inzistirat ću da javni interes bude na prvom mjestu – obećava ministrica Mirela Holy.



Vijesti iz medija