Intervju ministrice vanjskih poslova za Globus

Ragovarala: Jelena Lovrić

Ako ima bilo kakvih sumnji oko Patrije, neka se istraže...
..uostalom, to je vjerojatno jedna od najpoznatijih rečenica predsjednika Stipe Mesića


Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić uopće ne krije koliko je veseli novi posao. Još se nije pravo ni uselila u kabinet na Zrinjevcu, a već je morala udarnički odraditi europski referendum. Putuje, pokreće inicijative, puna je ideja i planova, s oduševljenjem govori o svojim mladim i pametnim suradnicima. Profesorski je sistematična, ali ni politička strast joj nije strana. Razgovarale smo dugo, za njen ukus i vrijeme možda i predugo. Djeluje sigurno i samouvjereno, s decentnim, ali vrlo efektnim brošem na tamnoj vestici. Ne mogu a da ga ženski glasno ne registriram. Pusić otkriva da je to poklon koji je za nedavnog posjeta Americi dobila od svoje sugovornice Hillary Clinton. Američkoj državnoj tajnici naša je ministrica darovala dio tradicionalnog dubrovačkog nakita.

Što kažete na recentne tvrdnje bivše premijerke Jadranke Kosor da Kukuriku-Vlada odustaje od projekta Europske Unije?

- Iskreno rečeno, nisam primijetila taj komentar. Naravno da mi realiziramo projekt EU. Ali, Hrvatska se sada uhodava u status zemlje članice, što prošla Vlada, koja nije bila u toj fazi, možda ne može razumjeti. Osim toga, za nas je članstvo u Europskoj Uniji vrlo samosvjestan projekt. Na neki način bonus temeljnog nacionalnog projekta izgradnje vlastite pristojne države, pri čemu nam sistematizirano iskustvo barem dvadesetak zemalja, sadržano u pravnoj stečevini EU, može biti od velike pomoći.

Jadranka Kosor doslovce tvrdi da je Kukuriku-Vlada već počela poništavati neke rezultate pregovora i da se, sve u svemu, odnosi s Bruxellesom dramatiziraju?

- Upravo obrnuto. Evo, naprimjer, prvi put se dogodilo da neka zemlja u statusu promatrača smije sjediti na sastancima Vijeća ministara kad se raspravlja o njezinim susjedima. Do ožujka ove godine ni Hrvatska to nije mogla. Kad sam kao ministrica prvi put došla u Bruxelles, morala sam izaći iz dvorane dok se debatiralo o Srbiji i Kosovu. Sada to više nije slučaj. Za Hrvatsku je to ograničenje ukinuto, što jasno govori o tome kakvi su nam odnosi s Bruxellesom.

> intervju u cijelosti pročitajte u pdf formatu



Vijesti iz medija

Dokumenti