Intervju s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić

Slobodna Dalmacija
Piše: Davor Krile


Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić upravo se vratila iz Pariza, gdje je na poziv francuskog ministra kulture Frédérica Mitterranda prisustvovala donatorskoj večeri Festivala Hrvatske u Francuskoj. Svježe dojmove iz Grada svjetlosti smo joj, logikom novinarske dužnosti, morali presjeći s nekoliko akutnih tema iz domene hrvatskog kulturnog mraka te joj postaviti nekoliko upita vezanih uz njih.
Nedavnom odlukom intendanta Duška Mucala, iz HNK Split je protjeran dirigent Hari Zlodre, jer nije pristao da mu intendant i ravnatelj Opere biraju soliste. Smatrate li, poput dijela kulturne javnosti, da je intendant splitskog HNK puno kreativniji u proizvodnji skandala nego dobrih komada?
– U kazalištima je sve uvijek na rubu skandala, i poslovično je da se, na primjer, članovi ekipe uoči premijere međusobno dobro posvade. To su posljedice kreativne situacije, tj. dopustivi kreativni skandali. HNK u Splitu je, međutim, postao “slučaj” na puno širem planu od toga. Ne vidim mu perspektivu na čelu sa sadašnjom upravom.
Usprkos milijunskome minusu i više nego skromnim dosezima, intendant Mucalo nedavno je izrazio uvjerenje da će nastaviti raditi svoj posao. Možete li potvrditi ili demantirati njegove nade?
– Ministarstvo kulture nikad nije potvrdilo izbor gospodina Mucala za intendanta, a nije ni u poziciji da o njemu odlučuje. Sve se odluke donose na razini Gradskog vijeća u Splitu.
Smjena donedavne ravnateljice Klovićevih dvora Vesne Kusin u javnosti je izazvala proturječne konotacije. Optuženi ste, među ostalim, za robovanje političkim, a nauštrb vrijednosnih kriterija. Stoje li ocjene da je gđa Kusin smijenjena samo zato što je “Biškupićev kadar”?
– Gospođa Vesna Kusin ponajprije nije smijenjena. Njezin drugi mandat ravnateljice Galerije Klovićevi dvori došao je prirodnim i kalendarskim tijekom do svoga kraja. Upravno vijeće je, sukladno zakonu i statutu ustanove, raspisalo natječaj i na temelju svih prijava na natječaj za novu ravnateljicu, izabrala sam gospođu Marinu Viculin. Mi ne možemo mijenjati činjenicu da je gospođu Vesnu Kusin na mjesto ravnateljice imenovao gospodin Božo Biškupić kada je obavljao dužnost ministra kulture, kao ni činjenicu da sada isti zadatak, na temelju statuta ustanove, imam ja.
Važno je da sam gospođu Marinu Viculin izabrala na temelju procjene da je njezin program kvalitetniji i da na nov način pozicionira Galeriju Klovićevi dvori. Njezina vizija se uklapa u strateške ciljeve Ministarstva kulture, koje kulturne ustanove vidi kao socijalne, otvorene i međunarodno aktivne.
Možemo li ubrzo u Saboru očekivati izmjene Zakona o HRT-u? U kojem će smjeru ići uređenje budućih odnosa između Uprave, Nadzornog te Programskog vijeća?
– Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HRT-u koji unosi promjene u odnose između Uprave, Nadzornog i Programskog vijeća je u izradi i kada bude posve gotov, bit će dostupan javnosti. Osnovne intencije su promjena odnosa i dosadašnjih ovlasti Nadzornog odbora i Programskog vijeća. U Vijeću neće biti političkih predstavnika, a Sabor će biti ključno mjesto za imenovanje i razrješavanje budućeg ravnatelja.
Dosadašnje najave Vlade o sudbini Vjesnika bile su poprilično kontroverzne. Kakva je trenutna službena prognoza za Vjesnik?
– Vlasnik dnevnog lista Vjesnik, Narodne novine – Press, raspisao je poziv za javno prikupljanje ponuda za prijenos poslovnog udjela u društvu Narodne novine – Press d.o.o. Trenutno nam ne preostaje drugo nego čekati kraj zakonskog roka za prikupljanje ponuda koji istječe 10. travnja. Ostajem pri stavu da treba podići profesionalnu razinu novinarstva u Hrvatskoj, pa bi sve promjene u Vjesniku trebale ići u tom smjeru.




Vijesti iz medija