Irski Premijer nakon sastanka s Premijerom Sanaderom odao priznanje Hrvatskoj

Irski premijer Bertie Ahern u četvrtak je u Dublinu nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom odao priznanje Hrvatskoj na do sada učinjenim naporima prema članstvu u EU-u, izrazivši nadu u njezinu skorašnju punopravnu integraciju.

DUBLIN, 2. ožujka 2006. (Hina) - Irski premijer Bertie Ahern u četvrtak je u Dublinu nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom odao priznanje Hrvatskoj na do sada učinjenim naporima prema članstvu u EU-u, izrazivši nadu u njezinu skorašnju punopravnu integraciju.

"Želim odati priznanje i čestitati premijeru Ivi Sanaderu i hrvatskom narodu. Nedvojbeno ste učinili veliki napredak", rekao je Ahern obraćajući se novinarima nakon sastanka s predsjednikom hrvatske Vlade koji je u četvrtak doputovao u dvodnevni službeni posjet Irskoj.

Ahern je izrazio nadu u pozitivne zaključke Europske komisije o Hrvatskoj što će omogućiti završetak pregovora i ulazak u punopravno članstvo.

"Irska je prijateljska zemlja koja je jako profitirala ulaskom u EU, a Hrvatska želi slijediti njezin primjer", rekao je Sanader.

"Sve više raste zanimanje irskih građana za turističku stranu Hrvatske, ali također raste i zanimanje poslovnih krugova", ocijenio je Ahern.

Procjenjuje se da je lani oko 45.000 irskih građana posjetilo Hrvatsku.

Sanader stoga drži kako bi opravdano bilo uspostaviti izravnu zrakoplovnu liniju između Zagreba i Dublina.

On je također podsjetio da su premijer Ahern i irska vlada oduvijek iskazivali potporu Hrvatskoj te je naglasio kako je i ovom prigodom dobio obećanja da će se takva potpora nastaviti.

Nekoliko irskih savjetnika pomaže hrvatskoj Vladi u pristupnim pregovorima s EU-om, a premijer Sanader je podsjetio da je servis hitro.hr preuzet iz irskog iskustva o čemu je već bilo riječi tijekom Ahernova posjeta Zagrebu u studenom.



Pisane vijesti