Ivanjskim kresovima otvoreno karlovačko Zvjezdano ljeto

U Karlovcu je večeras predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio karlovačko Zvjezdano ljeto 2020., program proslave 441. rođendana grada, i nazočio Ivanjskih krijesovima, najstarijoj manifestaciji kojom se pozdravlja početak ljeta.

Vatre su večeras po 241. put zapalili stanovnici mjesnih odbora - Banije s jedne obale i Gaze s druge obale rijeke Kupe i to kao rivalstvo čija će vatra gorjeti dulje.

Stanovnici tih dvaju karlovačkih mjesnih odbora s generacije na generaciju prenosi tajna kako se krijesovi slažu, ne bi li baš njihova vatra gorila dulje. Kažu da je „tajna u bazi krijesa“.

Održano je i tradicionalno potezanje užeta. Zanimljivost u međusobnim rivalstvima je i to da se potezanje užeta tradicionalno održava na Banijanskom mostu, 'granici između Balkana i Europe'.

Uz premijera Plenkovića u Karlovcu su bili i ministar Tomo Medvedu, Davor Ivo Stier, Domagoj Ivan Milošević, Nada Murganić, Maja Grba Bujevići i drugi uzvanici.

Karlovačka trotjedna manifestacija Zvjezdano ljeto održava se od 23. lipnja do 13. srpnja, sa sedamdeset uglavnom domaćih programa. Zvjezdano ljeto počinje tradicionalnim Ivanjskim krijesom, a završava 13. srpnja rođendanskim balom na Dan grada Karlovca.

Održat će se i kazališni festival KaKaFe, Borna Šercer jazz program, Flautistička akademija, likovne izložbe, cjelovečernji koncerti Prvog hrvatskog pjevačkog društva Zora, Puhačkog orkestra i KUD-ova i mnogi drugi sadržaji.

Mnogi programi održavat će se na otvorenom, u Glazbenom paviljonu, u šančevima, na igralištima i na Trgu Josipa bana Jelačića. U zanimljivom programu je ljetna škola gitare, program elektronskog partija na rođendan Nikole Tesle (10. srpnja) "Tribute to Tesla", utrka Karlovačka milja i Karlovački cener, a na sam Dan grada Karlovca, 13. srpnja, 11. Rođendanski bal s nastupom Mornaričkog orkestra i klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Andrej Plenković