Iz Programa prekogranične suradnje Hrvatima u Srbiji 1,5 milijun eura

Slika /Vijesti/2024/Travanj/5 travnja/Ministar Anusic 5.travnja.jpg

Radi podrške Hrvatima u Srbiji iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. godinu danas su u Osijeku dodijeljena 32 ugovora ukupno vrijedna 1,5 milijuna eura.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na današnjoj je svečanosti dodjele ugovora iz Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2024. u Osijeku podsjetio kako je prije sedam godina posjetio Zajednicu Hrvata u Vojvodini, te je tom prilikom kroz razgovor shvatio kako njihova matična država, Srbija, ne podržava projekte hrvatske nacionalne manjine.
 
„Za razliku od Srbije, u Hrvatskoj su sve nacionalne manjine apsolutno podržane u svom radu, nalaze se čak i u Vladi i svoje projekte realiziraju na dnevnoj bazi“, ocijenio je Anušić, dodavši kako je Program prekogranične suradnje ozbiljan projekt okupljanja Hrvata koji žive izvan domovine.
 
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić prisjetila se kako je prije nešto više od osam godina u Srbiju iz Hrvatske za hrvatsku zajednicu dolazilo 20-tak tisuća eura, a danas, zahvaljujući hrvatskoj Vladi, dolazi više od milijun eura.
 
Radi se o kapitalnim projektima Hrvatskog doma u Subotici, kadrovskom snaženju zajednice i novim projektima kao što su izgradnja vrtića i pomoć malim maticama, rekla je Vojnić, napominjući da su korisnici više od polovice sredstava župe u Srbiji, a nešto manje udruge.
 
Na upit koliki je iznos sredstava koja Srbija daje za hrvatsku zajednicu, Vojnić je odgovorila kako iz proračuna dobivaju ukupno 180.000 eura, što je proračun malo veće udruge, dok srpska zajednica u Hrvatskoj dobiva toliko samo od Grada Zagreba.
 
Ne može se to usporediti, i da ne postoji podrška Hrvatske bili bi zaista na razini udruge, ističe Vojnić, dodajući kako je podrška ključna za opstanak Hrvata, stoga ćemo inzistirati da Srbija razvije stabilne politike prema nacionalnim manjinama, koje čine osminu stanovništva u državi.
 
Anušić odbacio prijedlog Mosta o vojsci na državnoj granici
 
Ministar Anušić je odbacio prijedlog stranke Most da Hrvatska vojska dođe na državne granice, kazavši kako za to nema zakonskih preduvjeta.
 
"Jasno je u potpunosti kada vojska ide na granice. I neće ići na državne granice dok za to ne bude bilo zakonskih preduvjeta, i tu je kraj priče", poručio je ministar obrane, komentirajući prijedlog stranke Most koja traži da se Hrvatska vojska postavi na državne granice, jer smatraju da je dosta politika koje podržavaju ilegalne, masovne migracije.
 
Anušić je naglasio kako granicu čuva Ministarstvo unutarnjih poslova sa svojim snagama, te da je policija i više nego sposobna to odraditi.
 
"Ako bude bilo potrebe i kada bude bilo potrebe, te kada se naprave svi preduvjeti, onda će možda izaći i vojska, ali u ovom trenutku ne", zaključio je.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti