Izaslanstva odala počast preminulima na Mirogoju

Slika /Vijesti/2014/Studeni/1 studenog/FAH-Hb014819.jpg

Državno izaslanstvo polaganjem vijenaca na blagdan Svih svetih odalo je jutros na zagrebačkom groblju Mirogoj počast preminulima. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko predvodio je državno izaslanstvo koje je počast preminulima odalo na spomeniku Glas hrvatske žrtve – Zid boli, potom ispred Grobnice narodnih heroja, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana.

Zatim je državno izaslanstvo zapalilo svijeće za sve pokojne kod Središnjeg križa te položilo vijenac i zapalilo svijeću na Zajedničku grobnicu neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Položili su ruže na grob bivšeg predsjednika Vlade Ivice Račana, te bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema.

U ime Predsjednika Republike, u izaslanstvu je bio predstojnik Ureda predsjednika Vito Turšić, uz pridruženo izaslanstvo Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije i udruga branitelja, a umjesto najavljenog ministra branitelja Predraga Matića, u izaslanstvu je bila njegova zamjenica Vesna Nađ.

Malo prije njih, izaslanstvo hrvatskih branitelja - prosvjednika ispred Ministarstva branitelja položilo je vijence i zapalilo svijeće odajući počast poginulim i umrlim suborcima - ispred Spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Izaslanstvo branitelja potom je odalo počast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i ministru obrane Gojku Šušku.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba Ante Deur izjavio je da je danas dan tišine i poštivanja, uz molitvu, prema svim poginulim braniteljima, na čelu s predsjednikom Tuđmanom i ratnim ministrom Šuškom.

"Bog nam je dao snagu da imamo državu i danas 2014., kad ponovo imamo jedno borbu, imamo ponovo snagu vjere, snagu naših biskupa i svećenika. Uz molitvu i hrvatski narod, znamo da ćemo pobijediti", kazao je Deur.

Ponovio je da ministar Matić nije u stanju voditi Ministarstvo te da je napravio razdor između hrvatske vlade, koju su izabrali hrvatski građani, i hrvatskih branitelja, te da ostaju kod zahtjeva njegove smjene i smjene zamjenice Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića.

Groblje su posjetila i odala počast izaslanstva Grada Zagreba, niz stranačkih izaslanstva i drugi.

 

(Hina)



Vijesti iz medija