Izaslanstva Vlade, Sabora i predsjednika Republike položila vijence na Mirogoju

Slika /Vijesti/2014/Kolovoz/01 kolovoz/matić1.jpg

ZAGREB, 4. kolovoza 2014. - Uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluje", visoko državno izaslanstvo položilo je jutros vijence i zapalilo svijeće na Mirogoju.

"Ovih dana kada obilježavamo Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i hrvatskih branitelja, prisjećamo se svih hrvatskih branitelja, od prvog hrvatskog redarstvenika, preko Vukovara, Dubrovnika, Maslenice pa sve do 'Bljeska' i 'Oluje' i konačnog kraja rata i, naravno, mirne reintegracije Vukovara", izjavio je ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Predrag Matić.

Istaknuo je kako je riječ o prigodi kada se prisjećamo najslavnijih dana novije hrvatske povijesti i svih naših poginulih prijatelja. "No, najviše zahvaljujemo 'Oluji' jer je završio rat i došao je mir. Zato smo ovdje, državni vrh je ovdje da izrazi svoju zahvalnost, a sutra ćemo to učiniti i u kraljevskom gradu Kninu", kazao je Matić.

Braniteljima koji sutra dolaze u Knin poručio je kako je riječ o velikoj proslavi triju velikih hrvatskih praznika, te kako očekuje da se svi ponašaju u skladu s tim datumom. "Imamo pravo slaviti, završili smo rat, pobijedili smo i oslobodili Hrvatsku i očekujem da se svi ponašaju u skladu s tim", kazao je ministar.

Uz ministra Matića, izaslanstvo su predvodili izaslanik predsjednika Republike, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Drago Lovrić, te izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Gordana Sobol.

Polaganju su nazočila izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije i braniteljskih udruga.

Vijenci su položeni ispred spomenika Glas hrvatske žrtve-Zid boli, na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

 

(Hina)

Pisane vijesti | Društvo i zajednica