Izglasano povjerenje novoj Vladi. Predsjednik Vlade Plenković: Svjestan odgovornosti i izazova, vjerujem u Hrvatsku!

Slika /Vijesti/2016/listopad/19 listopada/DSC_1285.jpg


Predstavljajući članove i program Vlade, novi hrvatski premijer mr.sc. Andrej Plenković istaknuo je kako će Vlada koju će voditi biti Vlada svih hrvatskih građana te da će ostvarivanje zajedničkih nacionalnih ciljeva biti ispred političkih i ideoloških razlika. 

Pozvao je sve na kvalitetnu suradnju i konstruktivan rad u cilju ostvarenja uspješnih javnih politika. 

Hrvatski sabor izglasao je danas povjerenje Vladi predsjednika Andreja Plenkovića, s 91 glasom za, 45 glasova protiv i 3 suzdržana. Nakon što su dobili povjerenje saborske većine, članovi nove Vlade položili su svečanu prisegu.

Na početku rasprave o povjerenju Vladi, Andrej Plenković zahvalio je prethodnoj Vladi Tihomira Oreškovića na doprinosnu koji je dala razvoju Republike Hrvatske. Ističući kako uz jasnu viziju i zajedništvo možemo postići pozitivne promjene te kako će pristup nove hrvatske Vlade biti uključiv, predstavio je njezin program i članove. Temeljni su ciljevi Vlade, naglasio je, ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost. 

Nova, 14. po redu, Vlada Republike Hrvatske imat će 20 ministara. Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, ministar obrane Damir Krstičević te ministar uprave Ivan Kovačić obnašat će ujedno i dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. Zdravko Marić ministar je financija, Vlaho Orepić ministar unutarnjih poslova, Ante Šprlje ministar pravosuđa, Tomislav Tolušić ministar poljoprivrede, Gabrijela Žalac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Lovro Kuščević ministar graditeljstva, Slaven Dobrović ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Ćorić ministar rada i mirovinskog sustava, Nina Obuljen Koržinek ministrica kulture, Gari Capelli ministar turizma, Pavo Barišić ministar znanosti i obrazovanja, Milan Kujundžić ministar zdravstva, Tomo Medved ministar hrvatskih branitelja, Goran Marić ministar u Vladi te Nada Murganić ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
 
„Neovisno o stranačkoj pripadnosti njezinih članova, Vlada koju ću voditi bit će Vlada svih hrvatskih građana. Ostvarivanje zajedničkih nacionalnih i društvenih ciljeva mora biti ispred političkih i ideoloških razlika te će stoga Vlada provoditi politiku nacionalnog zajedništva“, naglasio je Andrej Plenković te nastavio: „Promovirat ćemo odgovorno suočavanje s prošlošću i osudu svih nedemokratskih sustava koji su u Hrvatskoj kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika. Cilj rada Vlade Republike Hrvatske bit će usmjeren na nadilaženje društvenih podjela te pružanje zadovoljštine žrtvama svih totalitarizama“. Dodao je kako vjeruje da će Vlada imati kvalitetnu suradnju s Hrvatskim saborom, ističući kako su Hrvatskoj u interesu konstruktivna kritika i argumentirana rasprava unutar Sabora, koja će dovesti do uspješnijih javnih politika. Pozvao je sve parlamentarne stranke na konstruktivan rad i suradnju u tijelima Hrvatskog sabora te na plenarnim sjednicama. „Prema najvišim demokratskim standardima, uvjeravam vas kako ću kao predsjednik Vlade svih hrvatskih građana razmotriti sve prijedloge usmjerene na dobrobit Hrvatske i našeg društva“.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković svoje je obraćanje završio parafrazom znamenitog govora Ivana Mažuranića, iz 1886. godine, koja, kako je rekao, najsažetije opisuje pristup preuzimanju upravljanja izvršne državne vlasti u sljedeće četiri godine. „Svjestan razine odgovornosti i izazova koji su pred nama, vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u njezinu prošlost, u njezinu sadašnjost i u njezinu budućnost“. 



Stranica | Andrej Plenković