Izjava predsjednika Plenkovića nakon sjednice Vlade Republike Hrvatske

Slika /Vijesti/2017/01 siječanj/19 siječnja/32280892141_e01ae1634a_k.jpg

Po završetku sjednice, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Ponovio je da je Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Savjeta za pregovore s MOL-om. „Savjet čini nekoliko članova Vlade, a ja ću mu osobno predsjedati, s ciljem da imam punu kontrolu procesa i preuzimam odgovornost za daljnje korake u vezi ovog strateškog cilja Republike“, istaknuo je. Dodao je da će se  u okviru Savjeta razgovarati o najboljem modelu i pripremama cijele ove operacije, njezine provedbe i traženja za Hrvatsku najučinkovitijih načina financiranja te transakcije. „Želja mi je kao što sam rekao i prije nekoliko tjedana da cijela ova operacija ne generira novi javni dug. Svi drugi akteri u hrvatskom društvu, političke stranke i stručnjaci dobrodošli su da ovom Savjetu tj. Vladi pošalju svoje ideje i prijedloge za koje smatraju da mogu biti korisni i mi ćemo ih naravno uzeti u razmatranje“, rekao je.
 
Najavio je da će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, kao njegov izaslanik i predstavnik Vlade Republike Hrvatske sudjelovati u obilježavanju obljetnice operacije Maslenica, istaknuvši pritom važnost ove operacije u Domovinskom ratu. „Ona je označila svojevrsni preokret i na taj način još jednom dajemo veliko poštovanje prema hrvatskim braniteljima“, naglasio je.
 
Kazao je i kako danas sudjeluje na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, gdje će održati niz sastanaka s brojnim čelnicima međunarodnih organizacija, ali i s predsjednicom Švicarske i gruzijskim premijerom, glavnim tajnikom NATO-a Stoltembergom, visokom predstavnicom Europske Unije za vanjsku politiku Mogherini te povjerenikom za proširenje Hahnom. Predsjednik Vlade Plenković susrest će se i s glavnim tajnikom OECED-a Angelom Gurríom. „Hrvatska ima ambiciju da se priključi i OECDE-u“, dodao je. Također, sastat će se i s nizom svjetskih gospodarstvenika i predstavnicima organizatora. U petak će sudjelovati na panelu čija je tema rasprava o situaciji  u istočnoj i jugoistočnoj Europi na kojem će sudjelovati i ukrajinski predsjednik Porošenko, srpski premijer Vučić, austrijski ministar vanjskih poslova Kurtz te povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Hahn. „Cilj svih tih sastanaka je vidjeti kakve su promjene u globalnim odnosima nakon izbora u SAD-u, vidjeti gospodarske i financijske trendove i jasno pozicionirati Hrvatsku u tim razgovorima i našim ambicijama kvalitetne suradnje s ključnim partnerima na globalnoj sceni“, rekao je.
 
Također, najavio je da će idućeg tjedna, na poziv izraelskog premijera Netanyahua, boraviti  u Izraelu. Podsjetio je da je Hrvatska prije nekoliko tjedna poslala dva kanadera, u organizaciji ministra obrane i uz suglasnost predsjednice Republike, kako bi pomogla u gašenju požara u toj zemlji. „Važno je da razvijamo partnerske odnose s Izraelom“, naglasio je predsjednik Vlade.
 
Upitan je li model koji je predstavila Vlada za otkup dionica INA-e i dalje najbolji model te zašto potpredsjednica Dalić nije član Savjeta za pregovore s MOL-om, predsjednik Vlade je kazao: „Od svega što čujem u javnoj raspravi mislim da je model koji smo predstavili prije tri tjedna i dalje najbolji i najčišći i da je u smislu generiranja potrebnih sredstava za ovakvu transakciju i najjasniji“. Pritom je naglasio da Savjet pokazuje punu otvorenost Vlade za druge sugestije i prijedloge, dodavši da je riječ o kompliciranoj i vrlo sofisticiranoj transakciji. „Model je na stolu, on je elaboriran i vrlo jasan i po meni u ovom trenutku on je i najprimjereniji. Kao odgovoran predsjednik Vlade želim saslušati i druge ideje i modele koje dolaze od stručnjaka, bilo iz energetskog ili financijskog sektora, bilo da je riječ o prijedlozima drugih političkih stranka“, kazao je. Što se tiče članova Savjeta, ponovio je da su  sve odluke koje donosi Vlada transparentne, odgovorene i u skladu sa zakonom. „Takav je i sastav ovog Savjeta i svi članovi Vlade uključeni su u ovaj proces. Potpredsjednica i ministrica gospodarstva Martina Dalić sudjelovala je u svim našim razgovorima do sada i ona će sudjelovati i u daljnjim aktivnostima. O članstvu Savjeta dogovorili smo se da je ovo najprimjereniji model“, rekao je.
 
Upitan kad će početi razgovori s MOL-om, predsjednik Vlade je pojasnio da kontakti s mađarskom stranom postoje, dodavši da je ova Vlada u vrlo kratkom roku obavila razgovore s Upravom INA-e. „Ima niz tema o kojima smo razgovarali i razgovaramo i s mađarskom stranom i taj dijalog će se nastaviti i nakon formiranja Savjeta. Očekujem da će se ti kontakti nastaviti idući tjedan“.
 
Kazao je i da su članovi Vlade iz MOST-a suglasni s odlukom o osnivanju Savjeta.  „MOST-ovi prijedlozi, kao i prijedlozi nekih drugih aktera su nešto sadržajno drugačiji od ideje koju smo mi predstavili, međutim Savjet će ih raspraviti i temeljito analizirati“. Ponovio da je osnovni cilj da bilo koja transakcija koja će biti uključena u ovu operaciju ne generira novi javni dug. „Ono što do sada nisam čuo od svih ovih prijedloga da je to baš u cijelosti tako i to je čini mi se najbitniji aspekt“, dodao je.  
 
Ponovio je da će Savjet koji je danas osnovan saslušati sve prijedloge. „Ne mogu znati sve što kruži u javnom prostoru, ali znam za model koji je vrlo solidan i održiv i moguće ga je realizirati. U predstojećim danima analizirat ćemo i sa stručnog, pravnog, financijskog i ekonomskog aspekta sve što u ovom trenutku može biti korisno za realizaciju našeg temeljnog cilja“, rekao je.  
 
Upitan imaju li šansu drugi modeli budući da zastupa onaj koji je Vlada već predstavila, predsjednik Vlade je naglasio: „Gorljivo zagovaram hrvatske interese prije svega, a Savjet će s dužnom pozornošću analizirati sve što bude na stolu, a ono što bude najprimjerenije i najrealnije u realizaciji bit će model za koji ćemo se odrediti“.
 
Na pitanje o situaciji u regiji, predsjednik Vlade je istaknuo da je Hrvatska zainteresirana za stabilnost prije svega, kao i za nastavak jačanja demokratskih procesa u svim našim susjednim državama te da podržavamo njihov europski put. „To smo više puta ponovili posebno kad je riječ o Bosni i Hercegovini. Pratimo trendove i ne želimo u ovom trenutku vidjeti bilo kakve scenarije koji bi je destabilizirali“, kazao je i nastavio: „Vodimo dijalog sa svim predstavnicima vlasti BiH, a razgovarat ćemo i s drugim susjednim državama. Smatram da će odgovornost i najvećih globalnih aktera, tu mislim prije svega na SAD i EU, ali i na druge, biti važna kako bi se održala stabilnost jugoistoka Europe“.
 
„Što se tiče Imunološkog zavoda danas nismo imali vremena detaljnije čuti što je ministar Kujundžić razgovarao s gradonačelnikom“, kazao je predsjednik Vlade. Naglasio je da ministri zdravstva, državne imovine, gospodarstva, kao i svi drugi nadležni za ovu temu kontinuirano prate situaciju i nastoje prije svega obaviti temeljitu analizu aktualnog stanja i iznaći najbolja rješenja. „To je cilj Vlade i na tom tragu nastavit ćemo razgovore. Kad se upoznam s detaljima o onome što su danas razgovarali ministar zdravstva i gradonačelnik onda ću to moći komentirati“.
 
Odgovarajući na pitanja o posjetu predsjednice SAD-u, predsjednik Vlade je rekao: „Što se tiče informacija koju smo sinoć vidjeli na portalima o bilješci hrvatskog veleposlanstva SAD-a o putu predsjednice krajnje je neuobičajeno da takve bilješke završavaju u medijima“. Dodao je da ga je ministar Stier informirao da je naložio istragu u Ministarstvu da se vidi kako je ta bilješka došla u medije. 

Pisane vijesti | Andrej Plenković