Izjava predsjednika Vlade o presudi Haaškog suda ''Vukovarskoj trojci''

ZAGREB, 27. rujna 2007. (Hina) - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas u povodu prvostupanjske haške presude "vukovarskoj trojci" Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću da je to poraz ideje Haškoga suda.

"Želim reći da je ovo po meni poraz ideje Haaškog suda", izjavio je Sanader novinarima u Vladi i istaknuo kako je RH članica UN-a, koji je osnovao Haaški sud te će uložiti oštar prosvjed Vijeću sigurnosti.

"Dao sam već nalog Ministarstvu vanjskih poslova", istaknuo je Sanader.

Ne želim niti komentirati te presude, jer su one sramotne, naglasio je premijer.

Sanader je rekao kako očekuje da će i Tužiteljstvo sa svoje strane uložiti žalbu, ako, kako je rekao, želi biti dosljedno.

Sanader je istaknuo kako vukovarske žrtve ne zaslužuju ovakvu presudu.

"Poštujemo sud, ali Hrvatska je članica UN-a i tražit ćemo da se ispitaju sve okolnosti koje su dovele do presude", rekao je Sanader.

Prvostupanjsko Vijeće Haškog suda osudilo je u četvrtak bivšeg zapovjednika JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, majora Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, dok je kapetan Miroslav Radić oslobođen optužbi.

Sva trojica pripadnika Jugoslavenske narodne armije bila su optužena za masovni pokolj počinjen na Ovčari 20. studenoga 1991., nakon pada Vukovara.



Pisane vijesti