Izjava predsjednika Vlade Plenkovića u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.
 
„Uime Vlade i osobno izražavam duboku žalost i iskrenu sućut papi Franji, kardinalu Bozaniću te svim katoličkim vjernicima u Hrvatskoj i diljem svijeta koji su ožalošćeni odlaskom pape emeritusa Benedikta XVI.
 
Početkom lipnja 2011. godine papa Benedikt boravio je u pastoralnom pohodu Republici Hrvatskoj gdje su ga dočekali desetci tisuće ljudi. Posjet pod geslom „Zajedno u Kristu“ posvetio je Prvom nacionalnom danu hrvatskih obitelji. Bio je to posljednji posjet poglavara Katoličke crkve Hrvatskoj. Njegove tadašnje poruke – jačanje vrijednosti obiteljskog života i općeg dobra, učvršćivanje jedinstva, oživljavanje nade  i zajedništvo s Bogom koji je temelj bratskog suživota i društvene solidarnosti itekako su poželjne i primjenljive u današnje turbulentno vrijeme.
 
,,Hrvatski narod pripada Europi'' – poručio je prigodom posjeta Hrvatskoj papa Benedikt XVI., koji je snažno zagovarao naš ulazak u Europsku uniju, jasno naglašavajući doprinos hrvatskog naroda europskim duhovnim i moralnim vrijednostima.
 
Kao temelj slobodnog i pravednog društva, tijekom svog bogatog i plodonosnog pontifikata, isticao je savjest i stalno preispitivanje naših postupaka na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini. Pozivao je europske narode da pomažu očuvanju i obnovi zajedničke baštine ljudskih i kršćanskih vrijednosti.
 
Prije nego je postao papa, otac Ratzinger, čvrsto je čuvao katoličku doktrinu kao prefekt Kongregacije za nauk vjere. Na tome je mjestu naslijedio hrvatskog kardinala Franju Šepera te još jednom isprepleo svoj život s hrvatskim katoličkim pukom.
 
Duboko smo ožalošćeni odlaskom velikog teologa, čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom narodu.
 
Pridružujemo se Svetom Ocu i katolicima diljem svijeta u sjećanju i štovanju pobožnosti i služenja Benedikta XVI. Ostat će zapamćen u cijelom čovječanstvu, a njegovo djelo duboko je oblikovalo Katoličku Crkvu.“
 

Pisane vijesti