Izjava Vlade Republike Hrvatske povodom 50. obljetnice Europske unije

Pola stoljeća Europske unije velika je obljetnica kako za države članictako i za cijelu Europu. Slaveći 50-godišnjicu potpisivanja Rimskog ugovora kojim je osnovana Europska ekonomska zajedniczačetnik današnje Europske unije - slavimo pet desetljeća mirboljitka i suradnje među europskim narodima koji udruženim snagama grade novu Europu u kojoj se neće ponoviti zablude i tragedije prošlih vremenratovjednoumlja i željeznih zavjesa.

Pola stoljeća Europske unije velika je obljetnica kako za države članice, tako i za cijelu Europu. Slaveći 50-godisnjicu potpisivanja Rimskog ugovora kojim je osnovana Europska ekonomska zajednica, začetnik današnje Europske unije - slavimo pet desetljeća mira, boljitka i suradnje među europskim narodima koji udruženim snagama grade novu Europu u kojoj se neće ponoviti zablude i tragedije prošlih vremena, ratova, jednoumlja i željeznih zavjesa. Europska ideja mira, suradnje i dijaloga jedna je od najvrednijih ideja u ljudskoj povijesti. Vlada Republike Hrvatske čestita svim državama članicama Europske unije veliku obljetnicu i potvrduje svoju odlučnost da Hrvatska kroz pristupne pregovore postane 28. članica Unije.
U 50 godina postojanja Europska unija potvrdila se kao prostor sigurnosti, razvijene demokracije i učinkovitog slobodnog trzišta. Sa 27 država članica i 490 milijuna stanovnika Europska unija je izrasla u stožerni čimbenik globalnog svijeta. U svojem stalnom razvitku i jačanju Europska unija suočavala se s potrebom evolucije svojih institucija. Vlada Republike Hrvatske uvjerena je da će Europska unija, kao i svaki put dosad, naći najbolje odgovore na današnja pitanja i uspjesno nastaviti svoj razvitak i daljnje proširenje. Europska unija temelj je Europe 21. stoljeća u kojoj se čuva i poštuje nacionalni identitet svake od njezinih država i istodobno nastavlja stvaranje ujedinjene Europe. Kao država kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, s kojom ima sklopljen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te uspješno napreduje u pregovorima o pristupanju, Republika Hrvatska nastavit će davati svoj puni doprinos jačanju europskih vrijednosti, promicanju zajedničke vanjske i sigurnosne politike, te svekolikoj izgradnji nasše zajedničke Europe.




Pisane vijesti