Izjava Vlade Republike Hrvatske povodom dobivanja članstva u Vijeću sigurnosti UN-a

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/izjava_vlade_republike_hrvatske_povodom_dobivanja_clanstva_u_vijecu_sigurnosti_un_a.jpg

Izbor Republike Hrvatske za članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda velika je čast za našu zemlju i rezultat je višegodišnjih napora. Ovaj uspjeh pokazuje da su članice međunarodne zajednice prepoznale i priznale svekoliku ulogu Hrvatske u izgradnji i promicanju međunarodne sigurnosti, mira i stabilnosti.

Rezultat je to napora prvenstveno državnog vodstva i cijele diplomacije. Time su na najbolji način okrunjeni veliki diplomatski napori uloženi u izbor u najvažnije međunarodno tijelo zaduženo za svjetski mir i sigurnost. Ovo je velika diplomatska pobjeda Republike Hrvatske, jedna od najvećih u njezinoj povijesti.

Potvrda je to sustavnih napora Hrvatske za provedbu reformi unutar sustava Ujedinjenih naroda, potvrda je i kvalitete našeg rada u Komisiji za izgradnju mira (Peace Building Commission), potvrda naše politike pružanja pomoći onima kojima je ona potrebna kroz mirovne misije UN, potvrda dosljednog zalaganja za vladavinu međunarodnog prava kao jedinog instrumenta pravednosti i ravnopravnosti među državama 21. stoljeća.

Naš izbor u Vijeće sigurnosti dolazi samo dan nakon izlaganja predsjednika Vlade pred Općom Skupštinom UN, istom onom koja je Hrvatskoj dala povjerenje članstva u Vijeću. Hrvatska se još jednom potvrdila kao odgovorna članica međunarodne zajednice, koja u potpunosti prihvaća međunarodni pravni poredak i njegova pravosudna tijela, ali upravo zbog svoje dosljednosti ima pravo i na konstruktivnu kritiku tog istog sustava.

Ovo je rijedak primjer u povijesti UN da je jedna zemlja u ovako kratkom povijesnom razdoblju napravila puni krug: od države koja je bila kontinuirano na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, pa do države koja aktivno sudjeluje u najvećem broju mirovnih misija od svih zemalja-članica, koja je danas nositelj stabilnosti u jugoistočnoj Europi i koja je slijedom svog zrelog i konstruktivnog ponašanja postala članica tog istog tijela koje je o njoj ne tako davno raspravljalo.
I još jedna prigoda za zahvalu hrvatskim braniteljima bez čijeg domoljublja i hrabrosti ne bismo došli do ovako jakog međunarodnog položaja, potvrđenog i izborom u Vijeće sigurnosti.
Ovo je naš zajednički uspjeh, uspjeh čitave Hrvatske. To je priznanje i za politiku suradnje, stabilnosti i potpore ovom dijelu Europe u kojem se Hrvatska nalazi. Hrvatska je u svojoj kandidaturi uživala potporu svojih susjeda, što je činjenica koja se osobito cijeni u sustavu glasovanja za izbor u VS UN. Stoga naše članstvo, uvjeren sam, predstavlja dodatan poticaj zemljama procesa stabilizacije i pridruživanja.


Hrvatska ovim uspjehom stječe dodatan međunarodni ugled. Tijekom dvije predstojeće godine biti ćemo uključeni u sve najvažnije odluke o globalnim pitanjima suvremenog svijeta, naše će mišljenje biti traženo, cijenjeno i vjerujemo uvažavano na svim meridijanima. Hrvatska će svojim dolaskom Vijeću donijeti novu vrijednost: vlastito teško i višegodišnje ekstenzivno iskustvo objekta međunarodne sigurnosti, primatelja međunarodnih misija. Mnoge su nam države međunarodne zajednice – i velike i male, i razvijene i manje razvijene, i zemlje sjevera, i zemlje juga – ukazale veliko povjerenje ovim izborom. Hrvatska će im se odužiti nastavkom dosljednosti svoje politike, zauzimanjem za odgovornost u međunarodnim odnosima, zauzimanjem za međunarodno pravo.

To će donijeti dodatno jačanje stabilnosti RH i međunarodnog položaja zemlje, a zasigurno i pozitivan učinak na ukupnu predodžbu Hrvatske i posredno na dobivanje pozivnice za NATO 2008. godine. Članstvo u VS dodana je vrijednost za pregovore s Europskom unijom i najbolji pokazatelj potencijala koje Hrvatska unosi sa sobom u Uniju. Hrvatska će djelovati u Vijeću sigurnosti u iznimno dinamičnom i osjetljivom razdoblju međunarodnih odnosa i svjetskog poretka. Sve navedeno predstavlja novi veliki izazov za hrvatsku diplomaciju, kojemu je ona u potpunosti dorasla i obavit će ga na najbolji način.



Pisane vijesti