Izjava Vlade Republike Hrvatske u povodu Referenduma u Crnoj Gori

Vlada Republike Hrvatske s osobitom je pozornošću pratila provedbu referenduma o državnoj nezavisnosti Crne Gore, ocjenjujući to najznačajnijim trenutkom u modernoj povijesti Crne Gore. Rezultati izjašnjavanja crnogorskih građana potvrđuju opredjeljenje za nezavisnost i pozitivna su osnova za dovršetak procesa potpunog državnopravnog osamostaljenja Crne Gore.

Vlada Republike Hrvatske s osobitom je pozornošću pratila provedbu referenduma o državnoj nezavisnosti Crne Gore, ocjenjujući to najznačajnijim trenutkom u modernoj povijesti Crne Gore. Rezultati izjašnjavanja crnogorskih građana potvrđuju opredjeljenje za nezavisnost i pozitivna su osnova za dovršetak procesa potpunog državnopravnog osamostaljenja Crne Gore. Istodobno, provedba referenduma potvrdila je Crnu Goru kao zrelo, stabilno, demokratsko i Europi okrenuto društvo, što je od iznimna značaja za buduće unutrašnje okupljanje svih građana na izgradnji samostalne države i za pozitivan doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i suradnji.
Vlada Republike Hrvatske izražava uvjerenje da će nezavisnost i samostalnost Crne Gore pridonijeti daljem učvršćenju mira, stabilnosti i suradnje između naroda i država jugoistočne Europe.


Vlada ocjenjuje da je referendum, utemeljen na legitimnom pravu Crne Gore, proveden u skladu s dogovorima s Europskom unijom, na transparentan i pošten način, da njegovi rezultati odgovaraju prihvaćenim kriterijima, te da pozivaju na daljnju unutarnju političku i društvenu konsolidaciju Crne Gore, u interesu svih njenih građana.

Vlada Republike Hrvatske ocjenjuje da je Europska unija u dosadašnjim procesima i u pripremi referenduma odigrala iznimno pozitivnu i konstruktivnu ulogu, potvrđujući svoju važnu i nezamjenjivu ulogu u trajnoj stabilizaciji jugoistoka Europe i otvaranju perspektiva suradnje i dobrosusjedstva na europskim standardima i načelima.

Vlada Republike Hrvatske potvrđuje punu spremnost i interes da sa Crnom Gorom razvija odnose dobrosusjedstva, suradnje, ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i zajedničkog doprinosa trajnom miru i suradnji u našem dijelu Europe. Odnosi Hrvatske i Crne Gore, trebaju ići prema prevladavanju teških posljedica najnovije povijesti, i u tom smislu Vlada RH pozdravlja ispriku Hrvatskoj upućenu od predsjednika Vlade Crne Gore.

Vlada Republike Hrvatske ocjenjuje da razvoj političkih prilika u jugoistočnoj Europi nakon referenduma u Crnoj Gori otvara i Srbiji perspektivu trajnog uređenja odnosa dobrosusjedstva i suradnje sa svim državama i narodima ovog dijela Europe, učvršćenja vlastitih društvenih i gospodarskih prilika i razvitka, te osiguranja važnog mjesta i uloge Srbije u jugoistočnoj Europi, kao i njezinog puta prema euroatlantskim integracijama.

Vlada Republike Hrvatske ocjenjuje da i referendum u Crnoj Gori potvrđuje kako su euro-atlantska ideja i perspektiva punopravnog članstva u Europskoj uniji nezamjenjiv okvir za rješavanje otvorenih pitanja i, istodobno, najsigurniji poticaj i jamstvo osiguranja demokratskih standarda, suradnje, trajnog mira i razvitka u jugoistočnoj Europi.



Pisane vijesti