Izjava za medije predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/lipanj/3 lipnja/DSC_5379.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković dao je danas, u Banskim dvorima, izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na aktualne političke teme.

„Prvo i osnovno želim reći da ne dajem ostavku, niti sam to planirao“, rekao je predsjednik Vlade i dodao: „Ne idem nigdje, tu sam, od početka sam rekao da sam tu za građane Hrvatske i tu ću ostati do kraja za građane Hrvatske“. 

Premijer Orešković pojasnio je zašto je jučer odgođena sjednica Vlade Republike Hrvatske. „Jučer je odgođena sjednica Vlade jer sam morao otići na hitan sastanak. Sastao sam se sa kolegama iz SOA-e, a sada, nažalost, ne mogu previše govoriti o tome što su bile teme sastanka“.
 
Istaknuo je da se kurikularna reforma nastavlja i naglasio da ona nikada nije bila upitna. „Svi znate da je to bila ključna reforma našeg Nacionalnog programa reformi od kojega mi nećemo odustati“.  
„Svima je jasno da je politička situacija u kojoj se nalazimo počela ugrožavati vitalne nacionalne interese. To se moglo vidjeti ovaj tjedan kod pokušaja da plasiramo obveznice u Londonu“, nastavio je predsjednik Vlade ističući da je odlučio odgoditi plasiranje obveznice jer smatra da nije u interesu Hrvatske da se trenutno zaduži za ponuđene kamate. „Mislim da ćemo u sedmom mjesecu opet moći krenuti i dobiti bolje uvjete, a kao bivši financijaš mogu reći da je to bila najpametnija odluka za državu“. 

„Kao što već znate, odnosi između gospodina Karamarka i gospodina Petrova postali su preveliki teret za ovu Vladu i za Republiku Hrvatsku. Svi ste vidjeli ovih dana da sam uložio veliki napor da se njihovi odnosi poprave, ali nažalost to nije bilo moguće. Zbog toga pozivam gospodina Karamarka i gospodina Petrova da se u nacionalnom interesu povuku sa svojih dužnosti kako bi ova Vlada mogla nastaviti s provođenjem započetih reformi, čije prve rezultate već vidimo. Na taj način potvrdit ćemo stabilnost Vlade koja će do kraja provesti reforme i izvesti našu domovinu iz ove krize“, rekao je premijer Orešković. Dodao je kako je, kad je riječ o reformama, jutros pokrenuta prodaja Končarevih dionica za 360 milijuna kuna te najavio da će se i dalje nastaviti raditi i planirati kako bi se ispunilo sve ono što je obećano. 

Što se tiče prijevremenih izbora, predsjednik Vlade istaknuo je da oni ne bi bili u interesu Hrvatske jer bi u tom slučaju država izgubila jednu do dvije milijardi eura iz europskih fondova. „Ako možemo ovu situaciju političku srediti, ja sam uvjeren da ova godina može biti sjajna godina za Hrvatsku jer su svi pokazatelji pozitivni. Mislim da će ovo sada biti bitka za Hrvatsku i ja se nadam da će na kraju ljudi donijeti odluke u najboljem interesu Republike Hrvatske, u najboljem interesu građana Hrvatske, i da ćemo zajedno ići samo naprijed“, zaključio je predsjednik Vlade. 
 

Pisane vijesti