Izjave nakon otvorenja Memorijalnog centra u Smiljanu

Nakon otvorenja Memorijalnog centra u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, u povodu 150. obljetnice njegova rođenja, predsjednik Vlade Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo izgradnjom Memorijalnog centra u najkraćem mogućem roku, rekavši kako je to što je učinjeno nadmašilo sva njegova očekivanja.

SMILJAN , 10. srpnja 2006. (Hina) - Nakon otvorenja Memorijalnog centra u Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, u povodu 150. obljetnice njegova rođenja, predsjednik Vlade Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo izgradnjom Memorijalnog centra u najkraćem mogućem roku, rekavši kako je to što je učinjeno nadmašilo sva njegova očekivanja.

Dodao je da je svakodnevno pratio izvješća s terena i rad Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, čije je to djelo, te je posebno zahvalio ministrici Marini Matulović Dropulić.

Podsjetivši da u Hrvatskoj, osobito u nekim dijelovima Like i istočnoj Slavoniji, ima sela koja još nemaju plin i struju, niti uređene ceste, premijer je ustvrdio da to nema veze s ratom, ali ima veze s našom prošlošću, jer je Hrvatska u Jugoslaviji bila zapostavljena. Ustvrdivši kako nije normalno da u 21. stoljeću neki dijelovi Hrvatske budu bez vode i struje, istaknuo je da će rješavanja tih pitanja biti vladin prioritet, osobito na područjima gdje je bio rat, kako bi se tamo što prije uspostavili normalni životni uvjeti.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić također je izrazio zadovoljstvo Memorijalnim centrom, rekavši da takav suvremeni centar Tesla i zaslužuje. I Mesić je ponovio da treba dovesti struju u sva sela i izgraditi ceste gdje god je to još potrebno, te je poručio da će to biti i učinjeno.

Što se tiče međunacionalnih odnosa Mesić je ocijenio da je Hrvatska jedna od zemalja s najvišim standardima zaštite nacionalnih manjina.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je da bi trebalo pozvati sve tvrtke i kompanije da pomognu u elektrifikaciji sela koja još nemaju struju. "Tesla je donio svjetlo na svijet, a mi ga trebamo donijeti u svaki naš dom i svaki zaseok", naveo je Šeks.

Predsjednik Srbije Boris Tadić u izjavi za novinare čestitao je premijeru Sanaderu i hrvatskoj Vladi na otvorenju Memorijalnog centra, a osvrnuvši se na svoje ličko podrijetlo, rekao je da je baka njegove majke rođena u ličkom selu Raduču.

U Gospiću je danas u sklopu proslave otvoreno Veleučilište koje nosi Teslino ime. Nakon prigodnih riječi ministra Dragana Primorca, koji je govorio o važnosti Veleučilišta za taj dio Hrvatske, i Hrvatsku koja će se temeljiti na znanju, Veleučilište je otvorila potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.



Pisane vijesti