Izmjenama izbornog zakona BiH će biti funkcionalnija, a sva tri konstitutivna naroda osjećat će se ravnopravnije

  • Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/21 srpnja/VRH_8387.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je svečanom otvorenju Doma zdravlja u Solinu u sklopu kojeg je i prva robotizirana ljekarna u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Jačanje primarne zdravstvene zaštite u Solinu

"Investicija vrijedna 11 milijuna kuna realizirana u svega godinu dana. Novi, prekrasni, modernizirani, robotizirani novi prostori ljekarne i nove ordinacije bit će nova radna mjesta za više od dvadesetak zaposlenika u zdravstvu. Prigoda za jačanje primarne zaštitite u Solinu, gradu mladih, jednom od gradova u Republici Hrvatskoj koji ima pozitivne demografske trendove", rekao je predsjednik Vlade i čestitao svima koji su pridonijeli da se ovaj projekt učinkovito i moderno realizira.

Schmidt nastoji ispraviti pogreške svojih prethodnika

Upitan za komentar situacije u Bosni i Hercegovini, Plenković je kazao da, prema informacijama iz medija, visoki predstavnik Schmidt nastoji ispraviti pogrešne odluke njegovih prethodnika od prije 20-ak godina te osigurati pravično i učinkovito formiranje predstavničkih institucija vlasti u BiH,

"Dosta su indikativne reakcije političkih stranaka. Mislim da je ovakav smjer ispravan smjer i vjerujem da će visoki predstavnik napraviti ono što se propustilo u pregovaračkom procesu. Siguran sam da će, ukoliko on donese te izmjene, Bosna i Hercegovina biti funkcionalnija da će se sva tri konstitutivna naroda osjećati ravnopravnije, a osobito hrvatski narod, kao najmalobrojniji konstitutivni narod", kazao je, dodavši da s pozornošću prati daljnje korake.

Bilo bi mi drago da Đogaš preuzme mandat u splitskom Gradskom vijeću

Komentirao je stanje u splitskom HDZ-u, kazavši kako je odlučeno da Tomislav Gojo bude v.d. predsjednika do izbora. Što se tiče Zorana Đogaša, on će sam odlučiti hoće li preuzeti mandat u Gradskom vijeću. "Ukoliko želi mislim da bi to bio dobar potez, a ako planira nešto drugo na njemu je da odluči. Meni bi bilo drago da se angažira", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na toplinski val i veliku sušu koja je pogodila Europu u kontekstu klimatskih promjena te izazvala niz požara u mnogim zemljama.

Hrvatska pomaže državama u kojima bukte požari

Poručio je da je jutros razgovarao sa slovenskim kolegom Golobom, nakon što je iz Hrvatske poslan kanader u Sloveniju.

"Pomoći ćemo Sloveniji, kao što smo i dosad pomagali svim državama. Skoro svakodnevno lete kanaderi u Bosnu i Hercegovinu. Lani smo išli u Grču i Tursku, ići ćemo gdje budemo mogli, a da istodobno organiziramo dovoljno sposobnosti našeg hrvatskog zrakoplovstva , u konkretnom slučaju kanadera, za gašenje požara u Hrvatskoj", zaključio je premijer Plenković.

Nakon Solina, predsjednik Vlade se uputio na Hvar. Danas će obići DVD Hvar te će se sastati s hvarskim gradonačelnikom Rikardom Novakom. Posjet Hvaru nastavit će se i sutra. Uz premijera, u posjetu Solinu i Hvaru, je i ministar zdravstva Vili Beroš.
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković