Izraelsko izaslanstvo dolazi u Zagreb idući tjedan, očekujemo dodatna očitovanja

Slika /Vijesti/2019/01 Siječanj/6 siječnja/H20190106043595.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na primanju u prigodi pravoslavnog Božića koje priređuje Srpsko narodno vijeće u Hotelu Sheraton, gdje je odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Ponovno je naglasio da je ključno voditi računa o suradnji, toleranciji, istini i pomirbi, izrazivši zadovoljstvo da sve manjine u Hrvatskoj podržavaju Vladu i da su dio parlamentarne većine jer na taj način mogu najbolje štiti svoja prava i pridonijeti zakonskim, financijskim i institucionalnim pitanjima.
 
Istina je ključna za pomirbu, suživot i gradnju budućnosti u Hrvatskoj
 
Što se tiče pitanja elektrifikacije srpskih sela u Hrvatskoj, premijer Plenković je podsjetio da kad je stekao u uvid u cjelokupni problem, jasno je rekao da će se to pitanje u mandatu ove Vlada riješiti. „Ne može biti da u Hrvatskoj postoje zaseoci, sela, kućanstva bez struje u 2017., 2018., 2019. i 2020. godini. Stoga smo napravili poseban dogovor s Hrvatskom elektroprivredom koja sukcesivno elektrificira sva ona mjesta gdje struje do sada nije bilo. Mislim da je to minimum civilizacijskog dosega“, poručio je. 
 
Istaknuo je odgovarajući na pitanja novinara da je istina ključni preduvjet za pomirbu, suživot i gradnju budućnosti te kako se ona odnosi na to da je Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićeva velikosrpskog režima.
 
Predsjednik Vlade ocijenio je kako je važno u procesu suočavanja s prošlošću napraviti iskorake. 

„Radimo na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj u svakom pogledu“, kazao je, naglasivši kako je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština predsjednika Franje Tuđmana koju moramo graditi jer je taj model spriječio brojne nove žrtve.

Poručio je da su pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj svjesni svih okolnosti, istaknuvši da i oni daju doprinos modernoj Hrvatskoj. „Čine to prema vremenskom kalendaru za koji smatraju da je njima primjeren. Važno mi je da postoji široki konsenzus u Hrvatskoj i da Vlada koju vodim ide za tim da manjine budu integrirane u našem društvu“, poručio je premijer.

Upitan o rastu zastupnika Bandićeva saborskog kluba, predsjednik Vlade je podsjetio da je i HDZ izgubio svoja tri zastupnika.

Istaknuo je da parlamentarna većina ima 77 zastupnika. „A sve ovo što se sad događa, slabosti HSS-a, SDP-a i MOST-a, su procesi koji se odvijaju nevezano za Vladu i HDZ“, ustvrdio je.

Proces kupnje borbenih zrakoplova od Izraela provjeren

Predsjednik Vlade je kazao novinarima da je proces kupnje borbenih zrakoplova od Izraela provjeren.

„Hrvatska je imala stručni tim koji je analizirao sve ponude, izraelska ponuda tada, na temelju procjene stručnoga tima, ocijenjena je kao najbolja i najkompletnija. Sada su s američke strane artikulirane rezerve koje na ovaj način ranije nisu bile artikulirane“, pojasnio je premijer.

Naglasio je da očekuje dodatno očitovanja izraelske strane. Podsjetio je da je još u siječnju prošle godine poslao na dodatno očitovanje jedno izaslanstvo Ministarstva obrane u Izrael, a drugo u SAD,  rekavši kako su se izaslanstva tada vratila s pisanim izvješćima da je to uredu te su na temelju toga donesene konačne odluke.

Kazao je i kako će, prema navodima MORH-a, izraelsko izaslanstvo idući tjedan boraviti u Zagrebu. 

Situacija nije dobra, ali nema štete za državni proračun

Predsjednik Vlade je opovrgnuo pisanje medija o postojanju dokumenta koji je američka strana navodno poslala Hrvatskoj o tomu da nije moguća prodaja njihovih zrakoplova, kazavši da on taj dokument nije vidio i ne zna o čemu se radi.

„Ovo je jedna situacija koja nije dobra, ali tu nema nikakve štete za državni proračun, ustvrdio je, pojasnivši kako ugovor nije potpisan te da je Vlada isključivo donijela odluku o odabiru. 

„Kao što je odluku donijela, tako je može i poništiti“, poručio je predsjednik Vlade.

Foto: Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković