Izražavamo empatiju i razumijevanje obitelji nestaloga pomorca, nastavljamo komunikaciju s francuskim vlastima

Slika /Vijesti/2019/10 listopad/05 listopada/Zadar/D5543056-ECBF-4632-9F7C-3DC2271C2A2F.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Zadru je, nakon Svečane akademije u povodu Dana obrane grada, novinarima izrazio zadovoljstvo što je sudjelovao u obilježavanju 28. obljetnice obrane Zadra, zahvaljujući hrabrosti zadarskih branitelja, ali i ostalih branitelja iz svih hrvatskih krajeva.

"Oni su branili Zadar u najtežim trenucima, kad je ovo područje bilo strateški definirano kao područje na kojem je Hrvatska trebala praktički biti odsječena na dva dijela - Dalmacija od ostatka zemlje. Upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima, to se nije dogodilo", kazao je, ističući da je simbolika Dračevca izrazito važna jer je tu zaustavljen napad u vremenu velikosrpske agresije.
 
Cijelo vrijeme smo u kontaktu s francuskim vlastima
 
Na novinarski upit o apelu obitelji nestaloga hrvatskog pomorca, predsjednik Vlade je, prije svega, izrazio empatiju i razumijevanje članovima obitelji nestaloga pomorca.
 
"Znamo da smo cijelo vrijeme u kontaktu s francuskim vlastima; naše veleposlanstvo u Parizu je na dnevnoj bazi više puta tražilo informacije, dobivalo ih i prosljeđivalo o svim elementima koji su se dogodili nakon potonuća broda. Područje koje je pretraživano snagama francuske vojske i američkog zrakoplovstva u smislu površine veliko je kao dvije Hrvatske. Riječ je o području od 110.000 km2.   Nažalost, ta se nesreća dogodila praktički u sredini Atlantskog oceana, između Kanara i Gvajane.

Ti su napori trajali jako dugo, a ono što danas imamo kao informaciju jest da je potraga tim sredstvima u ovom trenutku stala, ali to ne znači da bilo koji komercijalni brod koji će prolaziti tim područjem nema obvezu motriti i pratiti ima li kakvih novih informacija", naveo je.
 
Dodao je da je Vlada u stalnoj komunikaciji s obitelji i francuskim vlastima što će se i dalje nastaviti.
 
"Međutim, ovaj pothvat koji je napravljen, prema našim informacijama, bila je najveća potraga takvih razmjera do sada, na tako velikome području", napomenuo je.

Čestitka svim učiteljima!
 
Novinare je zanimala poruka premijera  učiteljima na njihov dan, te pregovori oko povećanja plaća.
 
"Prije svega čestitam svim učiteljima i profesorima na svim razinama obrazovanja. Znate da je ova Vlada poduzela značajnu obrazovnu reformu, da želimo da se naš obrazovni sustav prilagodi najmodernijim metodama i tehnologijama koje omogućuju novim generacijama da budu konkurentni na tržištu rada budućnosti jer današnja radna mjesta u odnosu na ono što će mališani koji sada kreću u školu imati za 10- 20 godina - nisu ista.
 
Naglasio je da su razgovori koji se vode s predstavnicima sindikata otvoreni i dobre volje, a ponuda koja je bila na stolu je da se od 1. listopada podignu plaće za dva posto i da se nastave razgovori za iduću godinu.
 
“Moramo vidjeti cjelokupnu konstrukciju državnoga proračuna, a to znači i prihodovnu i rashodovnu stranu. Dobra volja je tu", rekao je.
 
Na pitanje razmišlja li se o odustajanju smanjenja PDV-a da bi se namirili zahtjevi za plaće predsjednik Vlade je odgovorio: "Razmišljamo o svemu što je održivo, dobro i korisno."


Pisane vijesti | Andrej Plenković