Izvanredna konferencija za novinare

Na Vladin zahtjev, Ina bi od ponoći trebala sniziti cijene goriva, a zbog neopravdanog Ininog dizanja cijena tražit će se odgovorni, poručio je danas sa izvanredne konferencije za novinare premijer Ivo Sanader.

ZAGREB, 27. travnja 2006. (Hina) - Na Vladin zahtjev, Ina bi od ponoći trebala sniziti cijene goriva, a zbog neopravdanog Ininog dizanja cijena tražit će se odgovorni, poručio je danas sa izvanredne konferencije za novinare premijer Ivo Sanader.

Ina je neopravdano i nedopustivo visoko, te mimo uobičajene prakse bez konzultacija s resornim ministarstvom i Vladom digla cijene goriva, rekao je Sanader u Banskim dvorima nakon sastanka Vladina užeg kabineta i sastanka s upravom Ine.

O odgovornima će se više znati nakon izvanredne popodnevne sjednice Vlade, dodao je.

Najavio je da će Vlada na toj sjednici predložiti uvođenje plivajućih trošarina, da država trošarinu na benzin smanji za 10 lipa po litri što bi na godišnjoj razini značilo 150 milijuna kuna manje u državnom proračunu.

Vlada, rekao je premijer, drži da plavi dizel ne bi smio prijeći 4,50 kuna po litri, dizel i euro dizel 7, a eurosuperu 95 NS cijena bi morala biti oko 8 kuna.

Snižavanje cijena svih goriva godišnje će "koštati" oko 600 milijuna kuna.

Vlada od Ine traži da cijene od prošlog ponedjeljka korigira već danas i da od ponoći važe nove.

Na takav zahtjev potaknuo ju je jutrošnji pad cijene nafte na svjetskom tržištu za 75 na 71 dolar po barelu, ali i kalkulacije koje pokazuju da Ina trenutno ima najviše prodajne cijene benzina u okruženju, osim u BiH, dok trošarine bitno ne odstupaju od trošarina u europskim zemljama.

Od Ine je zatraženo da uvede reda, odnosno utvrdi koliko ima supera 95, te da se ne ponaša na balkanski, nego europski način.

Hrvatskoj javnosti premijer je poručio da Vlada zna što joj je činiti, da su ovo prva rješenja, da se nada da će se nastaviti trend pada cijena nafte, te da će se ako se to ne dogodi morati razmišljati o novim rješenjima.

Vladina zadaća ostaje braniti standard građana, a u to spada i cijena goriva koje se najviše koristi, odgovorio je premijer na pitanje odustaje li Vlada od obećanja da će štititi cijenu goriva od 8 kuna.

Dodao je da pri tom treba imati u vidu i cijenu na svjetskom tržištu, jer pitanje je što ako cijena nafte dosegne sto dolara po barelu.



Pisane vijesti