Izvanredni politički odnosi Hrvatske i Slovačke, gospodarski zaostaju

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/izvanredni_politicki_odnosi_hrvatske_i_slovacke_gospodarski_zaostaju.jpg

Hrvatska i Slovačka su dvije prijateljske zemlje i imaju izvanredne bilateralne odnose, ali u gospodarskoj suradnji još ima puno prostora za unapređenje, ocijenili su u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov slovački kolega Robert Fico.

ZAGREB, 16. siječnja 2007. (Hina) - Hrvatska i Slovačka su dvije prijateljske zemlje i imaju izvanredne bilateralne odnose, ali u gospodarskoj suradnji još ima puno prostora za unapređenje, ocijenili su u utorak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov slovački kolega Robert Fico.

"Kvaliteta bilateralnih odnosa ne odražava se nažalost u ekonomskim pokazateljima", izjavio je Fico koji boravi u prvom službenom posjetu Zagrebu.

Mogućnost za daljnje unapređenje gospodarske suradnje dvojica premijera vide, među ostalim, u turizmu i u stvaranju zajedničkih hrvatsko-slovačkih poduzeća. Stoga se Slovačka sprema otvoriti dva počasna konzulata u Rijeci i Splitu upravo zbog slovačkih turista.

Razgovaralo se također o proizvodnji tramvaja te rekonstrukciji i modernizaciji hidroelektrana. Kako je rečeno, slovačka željezara Podrezova zainteresirana je za ulazak u proces privatizacije željezare Sisak.

Ministri gospodarstva dviju zemalja dobili su zadatak da osmisle projekt skladištenja slovačkih rezervi nafte na teritoriju Hrvatske za slučaj da ponovno dođe do nekih problema s isporukom ruske nafte.

Sanader je zahvalio slovačkom premijeru na podršci koju je pružio Hrvatskoj u prosincu u Bruxellesu kada je podržao odvajanja Hrvatske od Turske u pregovorima s EU-om. Hrvatskoj je to vrlo važno, pojasnio je Sanader, "jer smatramo da svaka zemlja treba ići svojim putem, individualnim putem".

"Želim potvrditi da će Slovačka napraviti sve kako bi dala potporu Hrvatskoj u njezina dva strateška cilja, a to su ulazak u članstvo EU-a i NATO", rekao je Fico i izrazio nadu da će to doga doći što je prije moguće.

Sanader je kao realan rok ulaska RH u Uniju naveo 2009. godinu i rekao da se pozivnica za NATO očekuje u proljeće 2008.

Prema riječima slovačkog premijera, u slučaju da Hrvatska uđe u EU za vrijeme mandata ove slovačke vlade, "Bratislava neće postavljati nikakva prijelazna razdoblja".

Test za budućnost NATO-a bit će njezin uspjeh ili neuspjeh u Afganistanu, rekao je Fico. Također je izjavio da Slovačka povlači svoje snage iz Iraka i da razmišlja o tome hoće li ili ne slati nove snage u Afganistan.

Fico je pozvao Sanadera u posjet Slovačkoj, što je hrvatski premijer sa zadovoljstvom prihvatio i rekao da očekuje da će se taj posjet realizirati ove godine.



Pisane vijesti