Predstavnici tvrtki i Medils-a potpisali ugovor o donaciji od 5,6 milijuna kuna

Predsjednici uprava 28 vodećih hrvatskih tvrtki i njihovi zamjenici potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor o donaciji s ravnateljem Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) Miroslavom Radmanom, u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera.

ZAGREB, 16. siječnja 2007. (Hina) - Predsjednici uprava 28 vodećih hrvatskih tvrtki i njihovi zamjenici potpisali su danas u Banskim dvorima Ugovor o donaciji s ravnateljem Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) Miroslavom Radmanom, u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera.

Riječ je o ukupnoj donaciji od 5,6 milijuna kuna godišnje u okviru koje će tvrtke tijekom pet godina svaka izdvojiti po 200 tisuća kuna.

Premijer Sanader je pozdravio okupljanje vodećih hrvatskih tvrtki oko iznimno važnog znanstvenog projekta koji predvodi Miroslav Radman, istaknuvši da je današnji dan velik ne samo za MedILS, nego i za hrvatska znanstvena istraživanja i Hrvatsku uopće.

Vlada ne očekuje ništa osim pune znanstvene slobode MedILS-a i profesora Radmana te njegovih suradnika, a za to je trebalo osigurati materijalne uvjete, naglasio je premijer napominjući da je Vlada iz državnog proračuna izdvojila 30 milijuna kuna za MedILS.

Ravnatelj MedILS-a Miroslav Radman rekao je kako se nada da se radi o paradigmi nove, moderne Hrvatske 21. stoljeća u koju svi žele investirati i na tom brodu svi želimo brže putovati prema boljoj budućnosti.

Zahvalivši na potpori, kako je rekao, hrvatske privredne elite, dodao je kako su rezultati u znanosti, tehnologiji i inovacijama vidljivi tek na kraju. Radman je najavio da će kroz tri iduće godine sa svojim suradnicima nastojati stvoriti prepoznatljivi znanstveni centar izvrsnosti u našoj staroj i sporoj Europi.

Također je rekao da ne može obećati rokove, ali će rezultati istraživanja biti originalni i neće biti ničija kopija, kao i da ćemo moći biti ponosni na njih. Napomenuo je da će od ožujka sa znanstvenim istraživanjem započeti četiri radne skupine. Pročitao je također i pisma potpore hrvatskih znanstvenika Nenada Bana i Ivice Đikića

U ime predstavnika tvrtki predsjednik Uprave Atlantic grupe d.o.o. Emil Tedeschi izrazio je zadovoljstvo pokazanim zajedništvom poslovne zajednice da MedILS postane dijelom prve znanstvene lige.

Želimo stvoriti bolje i prihvatljivije društvo za sve hrvatske građane, rekao je Tedeschi.

Potpisivanju ugovora bili su nazočni i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker.



Pisane vijesti