Izvješće Vatrogasnog operativnog središta za dan 8/9. kolovoza 2017.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje
Izvješće VOS-a za dan 8./9. kolovoza 2017.

 Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 8./9. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požari kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i 02. kolovoza u 11:46 sati, vodi se kao jedan požar, koji još nije proglašen ugašenim. Požarom je zahvaćeno ukupno 42 ha borove šume. Na požarištu dežurstvo DVD Imotski.
  • Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, i dalje je aktivan. U požaru je zahvaćena površina veća od 2000 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara tijekom dana sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te ukupno 47 vatrogasaca sa 13 vozila iz DIP Divulje, izvanredne dislokacije Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije, DIP Dubrovnik, DVD Sinj, JVP-a Split sa sezonskim vatrogascima, DVD-a Dugi Rat, Trogir i Vrlika. Saniranje požarišta i osiguranje u tijeku.
  • Požar na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 05. kolovoza u 14:50 sati, lokaliziran je 07.08. u 10:00 sati. U požaru je zahvaćena površina oko 50 ha niskog raslinja i borove šume. Na saniranju i osiguranju požarišta ostaje DVD Muć sa četiri vatrogasaca i jednim vatrogasnim vozilom.
  • Požar na području Živogošće – Blato, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 07. kolovoza u 12:12 sati, lokaliziran je 07.08. u 15:15 sati. U požaru je zahvaćena površina oko 5 ha niskog raslinja i borove šume. Na dežurstvu i sanaciji tijekom dana i noći bili su DVD-a Podgora i Gradac.
  • ŽVOC Split zaprimio je 08. kolovoza u 13:00 sati dojavu o požaru raslinja na području Zagore kod mjesta Korušce. Požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair, tri protupožarna zrakoplova Air Tractor, te ukupno 34 vatrogasaca s devet vozila iz DVD Klis, Dugopolje, Kaštela, Gomilica, Mladost, Zagora, Solin i Vranjic. Požarom je zahvaćeno 50 ha trave, niskog raslinja, makije i hrastove šume. Požar je pod nadzorom gasitelja i obavlja se aktivna sanacija tijekom noći od strane DVD-a Zagora i Klis.
  • ŽVOC Split zaprimio je 08. kolovoza u 13:40 sati dojavu o požaru raslinja na području Trilja, Čačvine. Požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Air Tractor, te ukupno 24 vatrogasaca s šest vozila iz DVD Trilj, Split, Žrnovnica i sezonci Zagvozd. Požarom je zahvaćeno 15 ha jasena, hrasta i graba. Požar je pod nadzorom gasitelja, a obavlja se aktivna sanacija tijekom noći.

Šibensko-kninska županija

  • Požar raslinja za koji je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik zaprimio dojavu 06. kolovoza u 14:03 sati na području Miljevaca kod Bogatića, ugašen je 08.08. u 18:00 sati. Požarom je zahvaćena površina od oko 300 ha trave, niskog raslinja i borove šume. Tijekom dana na požarištu je bilo šest vatrogasaca sa dva vozila iz JVP i DVD Drniš.

Zadarska županija

  • Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina nije procijenjena, ali se radi o većoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. Požar je aktivan na teško pristupačnom području, bez ugrožavanja naselja, a za nadgledanje i dežurstvo na požarištu angažiran je DVD Srb.
  • Požar na području Otrića kod Malovana, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina još nije procijenjena, ali se radi o velikoj površini trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. U gašenju požara tijekom 8. kolovoza sudjelovalo je ukupno 39 vatrogasaca sa 13 vatrogasnih vozila iz DIP-e Zadar, Šibenik i Split, JVP-e Gračac, Zadar i Knin, te DVD Knin. Od zračnih snaga u gašenju sudjelovala su dva protupožarna zrakoplova Canadair i jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor. Požar se na istočnom dijelu proširio u blizinu granice sa šibensko-kninskom županijom.
  • U blizini južnog dijela požarišta kod Pribudića, na području Palanke, primijećen je tijekom gašenja još jedan požar šume i makije na površini većoj od 15 ha. U gašenju su sudjelovale iste vatrogasne zemaljske i zračne snage. Požar je i dalje aktivan.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 08. kolovoza u 09:47 sati dojavu o požaru raslinja kod Benkovca na području Dobropoljci na brdu. Požar su gasila dva protupožarna zrakoplova Canadair, te ukupno 13 vatrogasaca s pet vozila iz JVP Benkovac i DVD Lišane. Požarom je zahvaćeno oko 4,5 ha trave i niskog raslinja. Požar je ugašen u 16:30 sati.
  • ŽVOC Zadar zaprimio je 08. kolovoza u 13:10 sati dojavu o požaru raslinja na području Suhovare, Poličnik. Požar je gasio jedan protupožarni zrakoplov Air Tractor, te pet vatrogasaca s jednim vozilom iz JVP Zadar. Požarom je zahvaćeno oko 0,8 ha trave i niskog raslinja. Požar je ugašen u 15:30 sati.

Grad Zagreb

  • ŽVOC Zagreb zaprimio je 08. kolovoza u 16:44 sati dojavu o požaru u obiteljskoj kući u Buzinu na adresi, Buzinska cesta 34. Požar je zahvatio spavaću sobu i tom je prilikom ozlijeđena jedna ženska osoba. Ozlijeđenu osobu su zbrinuli djelatnici HMP. U gašenju požara sudjelovali su vatrogasci iz JVP Zagreb sa sedam vatrogasaca i dva vozila. Požar je ugašen u 17:27 sati.

Vatrogasno operativno središte nije dobilo informacije o većim ili značajnijim vatrogasnim intervencijama od drugih županijskih vatrogasnih zapovjednika ili Vatrogasnih operativnih centara



Pisane vijesti | Izvješća