Izvješće Vatrogasnog operativnog središta za dan 9./10. kolovoza 2017.

 Izvješće Vatrogasnog operativnog središta o značajnijim vatrogasnim intervencijama za dan 9./10. kolovoza 2017. godine od 07:00 do 07:00 sati.

Splitsko-dalmatinska županija

  • Požari kod Imotskog u blizini Crvenog jezera za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 31. srpnja u 16:15 sati i 02. kolovoza u 11:46 sati, vodi se kao jedan požar, koji još nije proglašen ugašenim. Požarom je zahvaćeno ukupno 42 ha borove šume. Na požarištu dežurstvo DVD Imotski.
  • Požar na području Dinare kod Bulovića staje, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 02. kolovoza u 20:10 sati, i dalje je aktivan. U požaru je zahvaćena površina veća od 2300 ha većinom trave, niskog raslinja i nešto borove i hrastove šume. U gašenju požara tijekom dana sudjelovali su: 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, te ukupno 45 vatrogasaca sa 15 vozila iz DIP Split, izvanredne dislokacije Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije, JVP Split sa sezonskim vatrogascima, DVD Sinj, Trogir, Kaštela, Vrlika, Solin, Vranjic i 50 pripadnika PP NOS sa 4 vozila. Tijekom noći na požarištu su bili DVD Sinj, DIP Split i PP NOS.
  • Požar na području Neorića kod zaseoka Krivi Dolac, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 05. kolovoza u 14:50 sati, i dalje sanira DVD Muć.
  • Požar na području Živogošće – Blato, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 07. kolovoza u 12:12 sati, ugašen je 09.kolovoza u 08:00 sati.
  • Požar na području Zagore kod mjesta Korušce, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:00 sati, i dalje saniraju DVD Zagora i Klis.
  • Požar na području Trilja, Čačvine, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 08. kolovoza u 13:40 sati, i dalje saniraju DVD Trilj i sezonci Zagvozd.
  • ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 11:56 sati dojavu o požaru raslinja na otoku Braču kod mjesta Nerežišće. Požarom je zahvaćeno oko 100 ha niskog raslinja, makije i borove šume. Požar su gasili: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 1 protupožarni zrakoplov Air Tractor, 2 helikoptera sa uređajem za gašenje te ukupno 50 vatrogasaca sa 15 vozila iz DVD Supetar, Selca, Bol, Pučišća i Milna. Požar je lokaliziran u 15:50 sati, a tijekom noći obavljala se aktivna sanacija požarišta.
  • ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 14:24 sati dojavu o požaru raslinja na području Trilja kod mjesta Gardun. Požarom je zahvaćeno oko 100 ha trave i niskog raslinja. Požar su gasili: 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 4 protupožarna zrakoplova Air Tractor te ukupno 58 vatrogasaca sa 17 vozila iz JVP Split sa sezoncima, DVD Trilj, Dicmo, Dugopolje, Sinj, Split, Trogir i sezonci Zagvozd. Požar je pod nadzorom gasitelja, a tijekom noći obavljala se aktivna sanacija požarišta.
  • ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 14:30 sati dojavu o požaru raslinja na području Klis – Kosa. Požarom je zahvaćeno oko 35 ha niskog raslinja, makije i borove šume. Požar su gasili: 3 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 helikoptera sa uređajem za gašenje te ukupno 131 vatrogasaca sa 31 vozilom iz DVD Solin, Vranjic, Klis, Trogir, Seget-Vranjica, Marina, Okruk, Kaštela, Gomilica, Žrnovnica, Slatine, Podstrana, Mladost, Omiš, Dugi Rat, Makarska i Brela. Prilikom gašenja požara došlo je do prevrtanja vozila DVD Slatine (pri čemu nitko nije ozlijeđen), a jedan vatrogasac iz DVD Vranjic je zbrinut na KBC Split zbog udisanja dima (lakše ozlijeđen). Požar je pod nadzorom gasitelja, a tijekom noći obavljala se aktivna sanacija požarišta.
  • ŽVOC Split zaprimio je 09. kolovoza u 17:15 sati dojavu o požaru raslinja na području Kamešnice kod mjesta Rože. Opožarena površina još nije procijenjena, a gori borova šuma i makija. Požar su gasili: 1 protupožarni zrakoplov Canadair, te vatrogasne snage sa požara Trilj – Gardun, koje su prebačene na ovo požarište. Požar je aktivan, a za 7:00 sati predviđeno je angažiranje 1 protupožarnog zrakoplova Canadair i 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor.

Zadarska županija

  • Požar na području Srba – Donji Srb, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 01. kolovoza u 20:57 sati, i dalje je aktivan. Opožarena procijenjena je na oko 5000 ha trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja. Požar je aktivan na teško pristupačnom području, bez ugrožavanja naselja, a za nadgledanje i dežurstvo na požarištu angažiran je DVD Srb.
  • Požar na području Otrića kod Malovana, za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 05. kolovoza u 15:04 sati, i dalje je aktivan. Opožarena površina procijenjena je na oko 7000 ha trave, niskog raslinja borove šume i drugog raslinja.
  • U blizini južnog dijela požarišta kod Pribudića, na području Palanke, primijećen je tijekom gašenja još jedan požar šume i makije na površini većoj od 40 ha.
  • Požari Srb, Otrić i Palanka spojili su se u jedan požar koji je tijekom 09. kolovoza gasilo ukupno 60 vatrogasaca sa 21 vatrogasnim vozilom iz DIP Zadar, Šibenik i Split, JVP Gračac, Zadar i Knin, te DVD Knin, Privlaka, Posedarje, Novigrad, Sv. Filip i Jakov, Pljusak, Pakoštane, Pag i Gračac. Od zračnih snaga u gašenju sudjelovala su 2 protupožarna zrakoplova Canadair, 2 protupožarna zrakoplova Air Tractor i 2 helikoptera sa uređajem za gašenje. Požar je na istočnom dijelu ušao u  šibensko-kninsku županiju kod mjesta Plavno.


Pisane vijesti