Javna ponuda dionica HT-a u rujnu

Javna ponuda dionica (IPO) HT-a provest će se krajem rujna, početkom listopada ove godine, najavio je potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec nakon današnjeg sastanka Povjerenstva za privatizaciju HT-a.

ZAGREB, 8. svibnja 2007. (Hina) - Javna ponuda dionica (IPO) HT-a provest će se krajem rujna, početkom listopada ove godine, najavio je potpredsjednik Vlade RH Damir Polančec nakon današnjeg sastanka Povjerenstva za privatizaciju HT-a.

Taj će se prijedlog uputiti Vladi koja je nadležna za određivanje početka javne ponude dionica HT-a, kazao je Polančec novinarima nakon sastanka kojem su, uz predstavnike Vlade, bili nazočni i predstavnici HT-a i Deutche Telekoma.

Prijedlog o javnoj ponudi dionica HT-a u rujnu odnosno listopadu iznijeli su savjetnici i Vlade i Deutche Telekoma, objašnjavajući to i stanjem na tržištu kapitala.

Tržište je puno življe nakon ljetne stanke, nema puno najavljenih javnih ponuda ni u Londonu niti na Zagrebačkoj burzi u to vrijeme, objašnjava i Polančec.

Potpredsjednik Vlade nije želio izlaziti s detaljima o javnoj ponudi napominjući tek da će projekt izgledati vrlo slično kao i za javnu ponudu dionica Ine.

Polančec je potvrdio da se na današnjem sastanku raspravljalo i o povlačenju izvanredne dobiti HT-a za 2006., ne želeći pritom izlaziti s detaljima. Rekao je da se razgovaralo i o pitanju distributivno telekomunikacijskih kanala (DTK infrastrukture).

Po njegovim riječima, usuglašena su tri načela na kojima se može riješiti pitanje DTK mreže: HT će i dalje moći koristiti svu DTK infrastrukturu koju i sada koristi, infrastruktura koju ne koristi bit će dostupna svim ostalim operaterima prema uvjetima koje odredi nezavisni regulator, a treće je načelo da se traži rješenje koje neće imati utjecaja na bilancu HT-a.

Vjerujem da je takvo rješenje moguće, kazao je Polančec.

Na rješavanju tih pitanja radit će posebna radna skupina, a ta će se načela navesti i u prospektu za javnu ponudu, najavio je Polančec.

Hrvatska Vlada donijela je odluku o prodaji najmanje 20 posto dionica HT-a putem javne ponude u rujnu 2006., a prvotno je bilo planirano da se IPO HT-a obavi u lipnju ove godine.



Pisane vijesti